parliamentДепутатите от ГЕРБ, “Обединените патриоти” и ДПС единодушно симулираха, че създават прозрачност на медийната среда, като неглижираха факта кой е основната причина за пропадането на България на 111-о място в класацията за свобода та на слово то на “Репортери без граници”. С голямо мнозинство те гласуваха закон опроекта на депутатите от ДПС: Делян Пеевски, Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Хамид Хамид, с който ще се въведат регулации, удобни за разправа единствено с независими медии . Антикорупционната комисия също даде зелена светлина наскоро, като не откри конфликт на интереси на депутата, който е и издател, пише Вестник СЕГА. Промените в Закон а за задължителното депозиране на печатни и други произведения предвиждат да се декларира всяко получено безвъзмездно финансиране, размерът му и основанието, както и данни за този, който го е предоставил. Това е абсолютно безсмислена мярка, тъй като тази информация е публична.

С нея ще се симулира дейност, че уж ще се постигне повече прозрачност , докато в същото време закон ът няма да изкара на светло средствата в медийната група на депутата и свързаните с него лица, защото няма да се осветлят например банковите кредити, с които се финансират изданията.  Задължението да се публикува информация за действителния собственик ще важи не само за печатните издания, но и за онлайн медии те и агенциите, телевизиите и радиата. Други промени са свързани с разпространителите на печатни издания, които трябва да декларират в Министерството на културата информация за действителния собственик и броя обекти за продажба на дребно, които използват в търговската си дейност.

Тези мерки по-скоро имат за цел да изчистят образа на монополиста на медийния пазар и няма да допринесат с нищо за прозрачност та, но ще бъдат удобен предлог за натиск върху независимите медии .  Повечето партии много харесаха закон а, само БСП – не, а “Воля” се въздържа. Вносителят Пеевски не се появи в парламент а, където не е виждан от година. Вежди Рашидов влезе в ролята на адвокат на закон а – на него не трябвало да се гледа като на ” Закон а Пеевски”, а като дело на всички партии.

Стана ясно, че правителството вероятно ще се откаже от своя проект и ще вкара всичките си идеи в този на Пеевски между първо и второ четене, заради което срокът за предложения бе удължен до максимално възможния от четири седмици. Кабинетът планира контролен държавен орган да налага глоби на медии те.  Рашидов страстно се ожали от това, че не го канили често по БНТ, която според него трябва да е в услуга на управляващите. Той призова засилването на регулациите вжурналистическата дейност да става с твърда ръка, но внимателно. “Отвънка има едни хора, които такъв вой ще нададат за свобода та на слово то. Имало е случай, когато нажурналист му казват, че ушите му са големи, а той вика:

“Нарушавате свобода та на слово то.” Председателят на групата на “Обединените патриоти” Волен Сидеров също защити проекта на Пеевски с думите, че е “нещо добро за здравето на обществото”. Единствен Антон Кутев от БСП заяви от трибуната, че ще гласува против закон опроекта. “Неприемането на този закон опроект обслужва всички онези, които произвеждат фалшивите новини”, заяви Цонев.

  ПРОБЛЯСЪЦИ “Един от основните проблеми на демокрацията е смесването между политиката и бизнеса. Няма как да убедя българските граждани и моите избиратели, че Делян Пеевски не е символ на това смесване. Неговите въздействия върху политическата система са много по-големи, отколкото са неговото присъствие (по-скоро – формалното му неприсъствие) в парламент а. Този закон опроект е следващата крачка към разграждане на държавността. С него ние казваме на гражданите, че има хора, които могат да правят каквото си поискат. Една от целите на този закон е изсветляване на имиджа на Пеевски.

С неговия подпис закон опроектът става изнасилване на общественото мнение. Той става опит да се покаже на цяла България: “Хора, вие нищо не може да ми направите.” Антон Кутев, БСП “Ако ще се занимавате с произхода на средствата на този или онзи, това е капитална грешка. Страшно смесване на функциите и влизане в роля, в която влизат някои наблюдатели, медии и политици от други партии. Ако вашето твърдение е вярно, трябва моментално да се изгони Доналд Тръмп от американската политика, защото той е един от най-богатите хора. Трябва да зачеркнем и кариерата на Силвио Берлускони.” Йордан Цонев, ДПС “Пеевски е един от вносителите. Името на вносителя не ни интересува, който има проблем с него, да излезе зад ъгъла и да го реши.” Волен Сидеров, “Атака” “Сега една медия спокойно може да каже, че аз съм “мултак”. Не, аз никога не съм работил в “Мултигруп”. Бях приятел на Илия Павлов и още му слагам цветя. Само че съм направил извадка от Беров досега колко от БСП близахте чиниите на Илия Павлов.” Вежди Рашидов, ГЕРБ