bnrТя беше освободена за “навършване на пенсионна възраст” от генералния директор на Българското национално радио Александър Велев след избора му преди две години

Върховният касационен съд върна журналиста Лили Маринкова на поста директор на програма „Хоризонт“, от който беше освободена от генералния директор на Българското национално радио Александър Велев след избора му преди две години, предаде БНР.

Последната съдебна инстанция е осъдила БНР да ѝ плати обезщетение от 15 500 лева.

Освобождаването на Лили Маринкова, което беше мотивирано с „навършена пенсионна възраст“, бе сред първите кадрови решения на Велев.

Две съдебни инстанции – Софийският районен и Софийският градски съд не видяха нарушение в прекратения ѝ договор по член 328, ал. 2 от Кодекса на труда.

Върховните съдии обаче смятат, че той е неприложим за работодател като общественото БНР, а е предназначен за организации, които развиват стопанска дейност и изпълняват бизнес задачи.

„БНР не е стопански субект, а договорът за назначаването на Александър Велев за шеф на радиото не е същински договор за управление, ако и да се нарича така. Не е достатъчно договорът да е наименован „за управление“, а същностното му съдържание за възлагането и преследването на бизнес цели“, мотивират се те, като припомнят функцията на радиото на национална обществена медия.

След като Лили Маринкова бе освободена, от 7 юни 2016 г. поста директор на програма “Хоризонт” пое Васил Велев. Велев е журналист с повече от 30-годишен опит в електронните медии – започнал е като репортер в БНР, бил е новинар и редактор в тогавашния обеден блок на „Хоризонт“, както и водещ в нощния „Хоризонт“. След спечелен конкурс, през 1992 година заминава на работа в Българската редакция на Би Би Си с договор за две години. Двайсет години по-късно все още бе в Лондон и Би Би Си, но вече е в обединения нюзрум на британската обществена медия.

В началото на есента на 2017 г. Велев напусна БНР по лични причини.

От 18 септември 2017 г. директор стана Ивайло Савов. Той е кадър на БНР с над 30-годишен опит в електронните медии. Журналистическата си кариера започва като новинар, репортер и водещ на младежки предавания в Радио Шумен, кореспондент на БНР и дългогодишен директор на регионалната радиостанция. Последните 5 години преди да бъде назначен на шефския пост, Ивайло Савов е бил член на Комисията за защита от дискриминация. Той има близо 20-годишен управленски опит като директор, член на Дирекционния съвет на БНР, член на Програмния съвет на БНР и член на Обществения съвет на БНТ.