aleksandyr-nevski-260949Две години след въвеждането на домейн на кирилица вече има интерес към запазването на имена. Това казва Пламена Аржант, която е ръководител на българския пазар в организацията, която отговаря за европейските домейни (EURid).

Хилядолетна история, скрита под улиците на София, излиза на интерактивна карта. Ивайло Цанков, съосновател и собственик на фирма, която разработва приложение за туризъм обяснява колко е просто цялата информация да влезе в интернет:

„Разработваме туристическо приложение с разширена реалност. Може да се видят снимки, има информация на три езика – английски, немски и български. Това е обща информация. Идеята е, че имаш компас, който в разширена реалност ти показва къде се намират обектите. Може да се види как са изглеждали в античността”.

Мартин Иванов, който също разработва туристическо приложение обяснява, че обектите са поставени на реалните джипиес координати, но вдъхновението за идеята му идва от друго:

„Аз лично се занимавам с архитектура, с опазване на архитектурни паметници. Това е един допълнителен начин да покажем на посетителите какво е имало без да се налага да правим някаква груба физическа намеса в самите паметници на културата. Ние ще ги покажем по един дигитален начин, което е подходящо и за епохата, в която живеем. Засега имаме обектите от Антична Сердика, които са 8 на брой и са със статут на паметници. Други обекти от Сердика се намират в мазета на сгради в центъра, под улици и т.н. Това, което е останало да се вижда и това до което туристът може да отиде да го види, ние сме го вкарали в приложението.“

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че подкрепя подобни иновативни проекти:

„Чрез общинската Агенция за инвестиции подкрепяме тези млади хора. Чрез общинския Гаранционен фонд отворихме програма за отпускане на заеми, заедно с 13 банки, специално за иновативни стартъпи. Днес виждаме тези млади хора тук. Това са трите първи места. Видях и техните продукти. Те вече имат голяма готовност за пускането на тези приложения в употреба и също така гражданите, с които преди няколко години направихме приложение за подаване на сигнали за нередности от граждани. Получихме вече над 90 хиляди сигнала чрез това приложение. Зададохме им нова задача – да се награди приложението и гражданите, които са регистрирани да могат да получават чрез есемес съобщения за спиране на вода в техния район или за затваряне на улици при някакви проблеми. Надяваме се да продължаваме да надграждаме. Надявам се това приложение да даде възможност в реално време, чрез есемес, да можем да предупредим хората.“