bojidar-dimitrov-podari-ikona-na-sv-sv-kiril-i-metodiij-v-solun-448547Починал е бившият шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.Това съобщи преди минути във „Фейсбук“ премиерът Бойко Борисов.

„Изказвам съболезнования на близките и семейството на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю! Поклон“, написа Борисов.

Божидар Димитров бе приет в болница през февруари тази година. Тогава самият Божидар Димитров разказа: „Днес имах среща в Министерство на културата, което се намира на булевард „Александър Стамболийски“. Трябваше да стигна до шестия етаж, но още на стълбите на втория се задъхах. Една жена ме е видяла и веднага извика линейка. Приеха ме в болница. Професор Иво Петров ми направи бърза и рутинна проверка. Лятото си сложих стенд на сърцето.“

Божидар Димитров е страдал от плеврален излив. Това разкриха лекарите след поредната хоспитализация на професора през март.

Преди да бъде хоспитализиран на Димитров му е прилошало в студиото на телевизия „България он еър“. Той трябвало да тръгне от третия етаж на сградата, където се намирал.

За това му помогнал бившият министър на културата Вежди Рашидов, който бил с него.След това Димитров бил откаран с линейка за преглед в софийската „Сити клиник“, където останал и за наблюдение.

Димитров е бил прегледан от проф. Иво Петров, който му е сложил стент