chaiКак обичате да пиете чая си – хладък, топъл или направо горещ? Ако отговорът ви е последната опция, трябва сериозно да преосмислите предпочитанията си.

Китайски лекари са провели изследване в продължение на 9 години сред 500 000 души на възраст между 30 и 79-годишна възраст. Сред тези хора са установени 1731 случая на рак на хранопровода. Изследването е показало, че болестта се среща 5 пъти по-често у пациенти, който редовно пият много горещ чай.

Учените са направили извода, че чай над 60 градуса може да увреди органите. Затова се препоръчва напитката да се консумира под тази температура, пише BrightSide.

Разбира се, това не е била единствената причина за развитието на рак при изследваните хора – допринесли са и други фактори, сред които активното пушене и прекалената консумация на алкохол. Лекарите обаче препоръчват всичко да се взима под внимание при профилактиката, дори нещо толкова обикновено като пиенето на чай.