Image_6936409_126Местни медии идентифицират нападателя, стрелял в редакцията на вестник “Капитал газет” в град Анаполис, щата Мериленд , като 38-годишния Джарод Уорън Рамос, жител на град Лаурел в щата Мериленд, предадоха Ройтерс и Франс прес.Рамос съдел през 2012 г. вестник “Капитал газет” и негов журналист за клевета. До този съдебен спор се стигнало след публикация през 2011 г. на журналиста Томас Хартли. Той написал статия, в която разказвал за отношенията на Рамос с неидентифицирана жена, с която той се бил запознал във Фейсбук. Журналистът разказвал, че Рамос е пратил на жената много имейли, в които я наричал с вулгарни думи и в които я призовавал да се самоубие, предаде БТА.

Заради този тормоз Рамос бил даден на съд. Той признал вината си за тормоза пет дни предижурналистът Хартли да публикува статията, посветена на случая. Тогава Рамос завел дело срещу изданието ижурналиста с аргумента, че статията не го представяла справедливо.

Съдебният спор завършил през 2015 г. преминавайки през апелативна инстанция, която постановила прекратяване на случая. Докато делото се гледало в различни съдебни инстанции, Рамос пишел в Туитър критични послания срещу изданието, срещу журналиста Хартли и срещу съдиите в щата Мериленд.През 2015 г. съдебни документи цитират адвокат на Рамос, който казва, че клиентът му е работил в статистическата служба на САЩ, отговаряща за данни за трудовата статистика. Той бил на работа там за шест години.

Говорителката на Белия дом решително осъди нападението. “Кърваво нападение срещу невинни журналисти, вършещи работата си, е нападение срещу всички американци”, написа в Туитър Сара Сандърс.Същевременно властите идентифицираха петте жертвите на нападението. Сред тях има местен репортер, спортен журналист, автор на редакционни коментари, колумнист и новоназначена агентка по продажбите, предаде ДПА.