Сега четете
София става домакин на първия Балкански хакатон

София става домакин на първия Балкански хакатон

Bolkan_hackthon_sИноватори в областта на информационните и комуникационните технологии, програмисти, дизайнери, мултимедийни и маркетингови специалисти от 10 балкански държави ще вземат участие в първия по рода си Балкански хакатон, който ще се проведе в София на 27 и 28 юни под надслов „Премахваме дигиталните граници“.

Balkan Hackathon Challenge 2018 ще продължи 24 часа и ще бъде открит на 27 юни, сряда, от 9.30 часа в зала „Експериментариум“ на София тех парк. Кодирането е с начало 10.00 часа. Организатори на мащабното събитие са Представителството на Европейската комисия в България, Столична община (Асоциация за развитие на София), София тех парк, Държавната агенция „Електронно управление“ и Фондация Webit. Патрон на хакатона е комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

Основно предизвикателство пред участниците в хакатона е преодоляването на цифровото разделение между гражданите във всичките му форми. Работещи решения за кибер сигурност и такива, които гарантират включване на всички граждани в цифровия дневен ред, независимо от техния доход, социален статус, географско положение, здравен статус или възраст, ще разработват участниците от Балканите в дните на хакатона. Сред конкретните предизвикателства пред тях са подобряването на достъпа до интернет, устройва, софтуер и приложения; подобряване на публичните е-услуги; повишаване на приноса и участието на жените и момичетата в ИКТ-сектора; безопасното използване на интернет и други.

За участие в Балканския хакатон са регистрирани 30 отбора от университети, технологични паркове и иновационни компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Република Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция. Начало на събитието ще дадат комисар Мария Габриел, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник-председателят на Държавната агенция по е-управление Александър Йоловски, доц. Теодор Седларски, София тех парк, Светлана Ломева, Асоциация за развитие на София.

Вижте и

Повече четете тук www.balkanhackathon.eu

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре