google.Kолите на „Гугъл Стрийт Вю“ тръгват отново по българските пътища от днес с цел да актуализират локалните данни в Google Maps. Фокус на автомобилите на „Стрийт Вю“ тази година ще бъде получаване на актуална информация за свързването на пътища между градовете.

„Вероятно ще снимат 5 автомобила“, обясниха от обслужващата „Гугъл“ пиар агенция пред „Труд“. Очаква се обиколката на колите да продължи около два месеца. Точното времетраене на снимките не може да се каже със сигурност обаче, тъй като движението на автомобилите е зависимо от метеорологичните условия.

Колите на „Гугъл“ ще преминат през общо 47 български града, като обиколката ще започне от София.

Следващите градове, които ще бъдат заснети са Благоевград, Гоце Делчев, Дупница, Сандански, Петрич и Кюстендил. След това автомобилите ще продължат към Пазарджик, Панагюрище, Велинград, Пловдив, Хисаря, Асеновград, Смолян, Хасково, Харманли, Свиленград, Любимец, Златоград, Кърджали, Стара Загора, Казанлък, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Тервел, Русе, Свищов. Колите на „Гугъл“ ще заснемат и Плевен, Ловеч, Луковит, Велико Търново, Габрово, Елена, Севлиево, Враца, Монтана, Мездра, Видин, Козлодуй и Лом. Предвидени са снимки и в Шумен, Търговище, Разград и Котел.

Почти няма населено място в България, което да не е заснето от камерите на „Гугъл“, като функцията „Стрийт Вю“ е налична у нас от 2013 г. насам и се актуализира непрекъснато.

В същото време компанията защитава неприкосновеността на личния живот като преди всяко публикуване на събраните изображения се извършва обработката със специална технология, която замъглява лицата на хората и регистрационните номера на автомобилите.

За да защити поверителността „Стрийт Вю“ разполага и с допълнителна функция за премахване на изображения – потребителите могат да използват бутона „Подаване на сигнал за проблем“ в долния десен ъгъл на всяко изображение.

До момента функцията „Стрийт Вю“ е достъпна в над 85 страни по света, както и в части от Арктика и Антарктида. Тя позволява потребителите да гледат 360° графични изображения на различни улици и елементи на културното и национално наследство.