Сега четете
„Ръкопис, намерен в Сарагоса“ или любов от първа буква

„Ръкопис, намерен в Сарагоса“ или любов от първа буква

saragossa_koritza (1)„Ръкопис, намерен в Сарагоса“ е книга-предизвикателство, което поемат само заклети рицари от Ордена на думите. Тя е наслаждение, което изпитват само онези, чието съзнание е чисто и широко отворено. Тя е път, по който се тръгва с лек багаж. Тя е едно лукаво намигване, направено преди 250 години от поляк на име Ян Потоцки. Тя е галантна, вятърничава, философска, красива и понякога ужасяваща. Тя е океан от истории. Тя е всичко, което една книга трябва да бъде и нищо от онова, което сме очаквали. Готови ли сте да я отворите?

Историята в романа е разказана от Алфонс ван Ворден – офицер от Валонската гвардия, който през 1739 г. тръгва към Мадрид, за да се присъедини към испанската армия. Странни обстоятелства отклоняват пътя му и го отвеждат в Сиера Морена, където в продължение на 66 дни той живее на границата между съновидението и реалността, познатото и непознатото,  християнството и исляма, лудостта и здравия разум. Среща зли духове в тела на обаятелни жени, кабалисти, разбойници, принцеси и записва разказите им, в които се преплитат митове, апокрифи, религии и философии. Резултатът е калейдоскоп от истории, които понякога излизат извън контрол. Изненадващи събуждания под бесилките, на които висят братята Зото. Съзвездия, които слизат на земята, за да погъделичкат нечии крака. Мъже, които се оказват жени и жени, които са всъщност мъже. Връзки, които противоречат на морала. Блудства. Приятелства. Влюбвания. Противоестествени, свръхестествени или точно обратното – ще решите сами.

„Ръкопис, намерен в Сарагоса“ е книга, която можеше да е написана и вчера. Книга, която напомня на „Декамерон“ и „Хиляда и една нощ“. Книга, в която историите са пълни с готически ужас, вълшебни приключения и удивителни персонажи. Всяка от тях може да бъде прочетена поотделно, но заедно съставят безценен и ненадминат роман, където любовта и толерантността побеждават моралния фанатизъм и лицемерието. Почти три века по-късно, обградени не от магии и инквизитори, а от смартфони и политически лидери, все още копнеем за тези победи, нали?

Полският режисьор ВойчехЙежиХас прави филм, базиран на романа на Ян Потоцки. Той излиза през 1965 г. и жъне забележителен успех в Полша и останалите европейски комунистически държави. Години по-късно е открит от Мартин Скорсезе и Франсис Форд Копола, които насърчават разпространението му в Америка.

Вижте и

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре