b003cb6a8c5828399d548e534fa42cc6_XLНа днешния 25 юни през 1903 г. се ражда големият британски писател, есеист и журналист Джордж Оруел. Интелигентните му творби са пропити със загриженост за социалната несправедливост и опозиция на тоталитаризма, като остава в историята на литературата с двата романа, които създава през 46-годишния си живот – “Фермата на животните” и “1984”. Отдаваме почит към живота на Оруел с избрани мисли и цитати от творчеството му. “Журналистика е да публикуваш това, което някой друг не иска да бъде публикувано, всичко друго е пиар.””Да оцелееш често означава да се бориш, а за да се бориш трябва да се поизцапаш.””Както и при християнската религия, така и при социализмът, най-лошата реклама за идеята са нейните последователи.””Като цяло, хората искат да бъдат добри, но не твърде добри и не през цялото време.””Когато започне или преди началото си всяка война, не бива представена като война, а като самозащита срещу убиец маниак.””Общоприето означава да не мислиш, да няма нужда да мислиш. Общоприетото е безсъзнание.”

“Малко вероятно е човечеството да спаси своята цивилизация, ако не успее да развие система за добро и зло, която да е независима от рая и ада.”

“Човек може да обича едно дете, може би, по-дълбоко, от колкото е способен да обича друг възрастен. И все пак е прибързано да смятаме, че детето чувства някаква любов в замяна.””Прогресът не е илюзия – той се случва, но за това пък е бавен и неизменно разочароващ.””Целта на шегата е не да унижи човек, а да му напомни, че вече е унизен.””Човекът е единственото същество, което консумира, без да произвежда. Човекът не дава мляко, не снася яйца, не е достатъчно силен, за да дърпа плуг, не може да тича достатъчно бързо, за да улови заек, и все пак той е господар на всички животни.””Човек може да бъде щастлив, само ако не приема, че целта на живота е щастието.””Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало.””Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги.”