Republican presidential candidate Donald Trump speaks to supporters as he takes the stage for a campaign event in Dallas, Monday, Sept. 14, 2015. (AP Photo/LM Otero)

Republican presidential candidate Donald Trump speaks to supporters as he takes the stage for a campaign event in Dallas, Monday, Sept. 14, 2015. (AP Photo/LM Otero)

Мерките на американския президент Доналд Тръмп срещу Китай ще заобиколят най-популярния продукт на Apple – iPhone, който се сглобява именно в азиатската страна. New York Times писа в понеделник, че администрацията на държавния глава е уверила изпълнителния директор на технологичния гигант Тим Кук, че устройството няма да влезе в списъка с китайски стоки, които предстои да бъдат обложени с мита.

Информацията е била подадена от източник, запознат с въпроса. По негови думи по-рано през годината Кук се е срещнал с Тръмп, за да коментират последиците за бизнеса от мерките на правителството срещу Китай. Изпълнителният директор на Apple е настоявал американските мита да не засягат стоки, произведени в азиатската държава, какъвто именно е и iPhone.

Тръмп обаче не е единственият, който може да навреди на бизнеса на Apple. От гиганта се опасяват, че ответните мерки срещу американската политика може да сринат позициите на марката в Китай за сметка на местните играчи Huawei и ZTE. В тази връзка Тим Кук се е срещал и с високопоставени членове от администрацията на СиДзинпин. Опитите му да спаси положението провокираха Times да го нарече „най-добрият технологичен дипломат“. В настоящия списък с китайски стоки, които ще бъдат обложени с мита в САЩ, са и части, предназначени за потребителска електроника. Това означава, че производители на чипове в Америка ще трябва да плащат мита за собствените си стоки.