Сега четете
Александрина Пендачанска открива ММФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО “ 2018

Александрина Пендачанска открива ММФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО “ 2018

Българската оперна прима Александрина Пендачанска, която тази година отбелязва 30 години сценична дейност, ще празнува във Варна с първия концерт на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2018. Тя ще излезе на сцената с Варненската филхармония под палката на маестро Пиеро Романо от Италия и ще изпълни едни от емблематичните арии от опери на Хендел, Моцарт и Верди.

В своя 30-годишен творчески път  българската прима разработва изключително разнообразен репертоар от 70 роли, който стъпва на забележително широкия й вокален диапазон. Тя получава адмицариите както на публиката, така и на самата критика и за изпълненията си на партии от предкласиката (Попея, Агрипина) до музиката на XX век (Саломе, Кризотемис, Славеят) , от Белканто и Верди (Семирамида, Ермионе, Сомнамбула, Елизабет I, Травиата, Еболи) до Бетховен (Фиделио) и Вагнер (Кундри).

Работила е със знакови диригенти като Рикардо Шайи, Шарл Дютоа, Адам Фишер, Нело Санти, Бруно Кампанела, Айвър Болтън, Рене Якобс, Марк Минковски, Владимир Спиваков  и е била режисирана от режисьори като Сър Джонатан Милър, Лука Ронкони, Клаус Гут, Дамиано Микелето.  Един от най-признатите гласове на нашето време, Пендачанска е носител на редица отличия, сред които BBC Music Megazine Award, Gramophone’s Editor Choice, две номинации за Грами за най-добър класически албум и най-добър оперен запис.

 

Вижте и

източник https://fccvarna.bg/събитие/откриване-на-ммфварненско-лято-2018

768x432

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре