Своя 55-ти рожден ден отбелязва днес ген. Румен Радев – президент на Р. България и върховен главнокомандващ въоръжените сили. Предаваме най-добри пожелания от негови колеги и приятели, които решиха да го поздравят чрез „Любословие.БГ“.

Честито!

***

Румен Радев е на 18 юни 1963 г. в Димитровград. Завършва със златен медал Математическата гимназия в Хасково. Дипломира се като първенец на випуска във военновъздушното училище в Долна Митрополия.
През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел“, САЩ, а от 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабния профил на Военната академия „Г. С. Раковски“. Дипломира се като първенец на випуска.
През 2000 г. става доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой.

През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушния колеж „Максуел“ в САЩ със степен магистър по „Стратегически проучвания“. Името му е изписано в Алеята на славата на Военновъздушния колеж.

Има над 1400 летателни часа в кариерата си като пилот-изтребител. Демо-пилот на МиГ-29. Достига до чин генерал-майор, а в периода 2014 – 2016 г. е командир на Военновъздушните сили на Република България.
През ноември 2016 г. е избран за Президент на Република България с пряк вот и близо 60% от гласовете.

Владее английски, немски и руски език.