Сега четете
Семейна лятна фолклорна разходка организират край Дряновския манастир

Семейна лятна фолклорна разходка организират край Дряновския манастир

Летен обучителен семинар, посветен на българското народно пеене, българските народни танци и тъкането. Всички семейства от страната и чужбина са добре дошли. Фокусът на семинара е върху това, децата да съхранят живо българското фолклорно наследство. От 15.08 до 19.08.2018 г. в хотелски комплекс „Поп Харитон”, близо до Дряновския манастир Сдружение „Анна-Фолкарт“, гр. Дряново организира Семейна лятна фолклорна разходка организират край Дряновския манастир.

Poster_150.1

В този формат липсва елемент на конкуренция и всеки може да участва. Идеята на семинара е да възроди някогашната форма на детски лагери, но с тази разлика, че събира родителите и деца ведно. По време на четиридневния фолклорен семинар ще са обособени три възрастови групи – от 5 до 8, от 8 до 12-годишна възраст, а над 13-годишните деца ще бъдат в група с родителите.

„Като идеен организатор и вокален педагог, за първа и втора възрастова група в раздел народно пеене, съм си поставила задача, касаеща възраждане на детските народни песни-игри, игри на песен, игрите – драматизации и песните със съпровод на детски ударни инструменти, които са били част от живота на децата от времето на многоколенни семейства, когато всички заедно са обитавали едно домакинство – деца, майки, баби и пр.“, споделя фолклорната певица и преподавател Ана Борисова.

„До голяма степен съм убедена, че тези детски народни
игри за позабравени от родителите и респективно не се знаят и от повечето деца. За по-големите деца и възрастните съм предвидила малко по-сложен материал – двугласни песенни образци и тригласни песенни обработки,
дело на емблематични композитори. Идеята, която имам е родители и деца да могат да пеят докато танцуват, така, както е било навремето в Родопите например – гайдата свири, жените пеят и танцуват едновременно“, допълва още организаторката.

„Много държа и на българския танц, като част от синкретичното цяло, поради тази причина, съм поканила и преподавател в раздел – народни танци – Николай Енчев – артист-балетист в Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, който ще разучава българските народни хора с децата и възрастните“, каза още председателката на Сдружението – организатор на семинара.Ana photo edit 1

Вижте и

Във времето, което някое от децата е извън репетиция, ще има възможност да тъче с Ваня Проданова, която е преминала курс по „Слънчева педагогика“ за работа с деца и в свободното си време, работи с текстил и обучава деца на адаптирани за целта станове. В следобедните часове от семинара е предвидено и време за отдих. Районът около Дряновския манастир предлага изключителни места за разходка и почивка.

В последния ден от семинара се предвижда и концерт-продукция, посветена на това „Какво научих за българската песен, танц и тъкане?”. Всеки от участниците ще демонстрира какво е научил по време на своето участие в инициативата и заедно всички ще сътворят истински фолклорен празник.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре