CesarПочетна награда на Френската академия за филмово изкуство „Сезар“ бе връчена на Теодор Ушев за „Сляпата Вайша“. Късометражният анимационен филм по разказ на Георги Господинов е отличен със златен медальон, произведен в Парижкия монетен двор. Наградата „Сезар“, финансирана от френското културно министерство, е създадена по подобие на американските „Оскари“ и всяка година избира най-доброто от европейското кино и култура, за да го популяризира пред широка публика.

„Сляпата Вайша“ попадна сред 35-те най-добри късометражни филма на годината, определени от Френската академия за филмово изкуство. Продукциите бяха включени в специална листа и получиха шанса да се представят в три от най-големите европейски столици – Рим, Атина и Париж. Турнето на избраните заглавия се провежда всяка година, а тазгодишното издание продължи от 4 до 13 юни и паралелно с прожекциите посетителите можаха да се срещнат с режисьорите на филмите, сред които и Ушев.

На 11 юни беше организирана гала вечеря в централата на ЮНЕСКО в Париж, на която всеки един от режисьорите на избраните филми бе придружен от френски актьор или актриса. Българинът бе придружен от френския актьор Лионел Абелански.

Това е поредното признание за Теодор Ушев и „Сляпата Вайша“ след номинацията за „Оскар“ през 2017 г., номинацията за „Кристална мечка“ от „Берлинале“ през 2016 г., канадската награда „Canadian Screen“ и награди от международните филмови фестивали в Отава и Чикаго.