Сега четете
Юбилеен фестивал в Ню Лексингтън в памет на Макгахан

Юбилеен фестивал в Ню Лексингтън в памет на Макгахан

За 40-та поредна година, в малко градче в сърцето на Охайо, ще се проведе фестивал в памет на Джанюариъс Алойшиъс Макгахан (Januarius Aloysius MacGahan), американски журналист от 19 век, известен в България като специален военен кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз“ непосредствено след Априлското въстание (1876) и по време на Руско-турската война (1877-1878). Ярък застъпник на българската национална кауза.Фестивалът ще се състои на 8 и 9 юни в Ню Лексингтън (New Lexington) – градче, което се намира на около 400 мили от югоизточно от Чикаго и на час път от Кълъмбъс. Тазгодишната програма се координира от българския генерален консул в Чикаго Иван Анчев, със съдействието на местните членове на фондацията „Макгахан“.

Очаква се по-голямо от обичайното присъствие на фестивала, организиран на 140-ата годишнина от кончината на Макгахан.В Ню Лексингтън на 12 юни 1844 г. се ражда прочутият американски журналист Джанюариус Макгахан, наричан от своите сънародници „Освободителят на България“. Умира на 9 юни 1878 г. в Константинопол.Първият фестивал в чест на Макгахан е организиран във връзка със 100-годишнината от неговата кончина през 1978 г.Малка група от американци с български произход от района на Кливланд пристига в Ню Лексингтън и те тръгват от врата до врата по главната улица, за да търсят интерес и подкрепа от местните жители за тържество. Макар, че има надпис: „Ню Лексингтън – родното място на Джанюариус Макгахан Освободител на България“, той е бил недостатъчно известен в неговото родно място.Фестивалът през 1978 г. минава много успешно и е решено да се превърне в ежегодно събитие през уикенда, близък до датата на раждане (12 юни) и датата на смъртта (9 юни) на MacGahan.

 

Оттогава се провежда ежегоден фестивал през втория уикенд на юни.На 8 юни вечерта от 7.30 часа пред статуята на Макгахан фестивалът ще бъде открит с почерпка за всички пристигнали.Специален почетен гост на юбилейния фестивал тази година е Посланикът на Р. България в САЩ Тихомир Стойчев.Паметникът на Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън. Статуята на Макгахан е създадена и подарена от проф. Любомир Далчев .

Вижте и

Програмата за 9 юни 2018 г.:10:00 – Панихида на гроба на Макгахан (440 Swigart St, New Lexington, OH 43764);11:00 – Церемония по полагане на цветя и венци пред неговата статуя;12:00 – Българо-американски обяд, последван от презентации за живота на Макгахан и български фолклорни танци от танцовите състави „Верея“ и „Хоро“ от Чикаго.От фондация „Макгахан“ всяка година раздават две стипендии на ученици. Специален лектор на тазгодишния фестивал ще бъде доц. Александър Петров от Щатския университет на Охайо в Кълъмбъс и доц. Камелия Попова от Чикаго.Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам – забавя публикуването.You can use these tags:This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar .

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре