2018 FIFA World CupМондиал 2018 несъмнено ще бъде едно от най-емблематичните спортни събития на годината. Световното първенство, на което домакин ще бъде Русия, ще се проведе от 14 юни до 15 юли.

Групите и съставите вече са ясни, остава търпеливо да изчакаме откриването и да се насладим на Великата игра.

Групите

Всеки тим се готви за своя дебют, а в груповата фаза се очакват доста сблъсъци с неясен край. Световният шампион Германия попадна в група F заедно с отборите на Мексико, Швеция и Корея. Играчите на Йоаким Льов ще започнат защитата на титлата си срещу Мексико на стадион „Лужники“ в Москва на 17 юни.

Домакинът Русия имаше късмет, защото в неговата група А място намериха тимовете на Саудитска Арабия, Египет и Уругвай. На откриването мачът ще бъде между „Сборная“ и Саудитска Арабия на 14 юни от 17 ч., отново на „Лужники“.

С интригуващ сблъсък се очаква да започне и първата среща в група B, която ще е между актуалния европейски шампион Португалия и бившите носители на короната – Испания. Другите два отбора в тази група са Мароко и Иран.

В група C финалистът от последното Европейско първенство Франция ще спори с тимовете на Австралия, Перу и Дания. В първия си мач от Мондиала „петлите“ ще се изправят срещу австралийците.

Началото за група D ще отбележи мачът между един от фаворитите Аржентина и дебютанта Исландия. Останалите тимове в D са Хърватия и Нигерия.

Петкратният световен шампион Бразилия е в група F в компанията на Швейцария, Коста Рика и Сърбия. В Група G се озоваха Белгия, Панама, Тунис и Англия.

Жребият отреди в последната осма група H да премерят сили Полша, Сенегал, Колумбия и Япония.

Програмата:

Група А

14 юни Русия – Саудитска Арабия (Москва, стадион „Лужники“, 17 часа)
15 юни Египет – Уругвай (Екатеринбург, 14 часа)
19 юни Русия – Египет (Санкт Петербург, 20 часа)
20 юни Уругвай – Саудитска Арабия (Ростов, 17 часа)
25 юни Уругвай – Русия (Самара, 16 часа)
25 юни Саудитска Арабия – Египет (Волгоград, 16 часа)

Група В

15 юни Мароко – Иран (Санкт Петербург, 17 часа)
15 юни Португалия – Испания (Сочи, 20 часа)
20 юни Португалия – Мароко (Москва, стадион „Лужники“, 14 часа)
20 юни Иран – Испания (Казан, 20 часа)
25 юни Иран – Португалия (Саранск, 20 часа)
25 юни Испания – Мароко (Калининград, 20 часа)

Група С

16 юни Франция – Австралия (Казан, 12 часа)
16 юни Перу – Дания (Саранск, 18 часа)
21 юни Франция – Перу (Екатеринбург, 14 часа)
21 юни Дания – Австралия (Самара, 17 часа)
26 юни Дания – Франция (Москва, стадион „Лужники“, 16 часа)
26 юни Австралия – Перу (Сочи, 16 часа)

Група D

16 юни Аржентина – Исландия (Москва, „Откритие Арена“, 15 часа)
16 юни Хърватия – Нигерия (Калининград, 21 часа)
21 юни Аржентина – Хърватия (Нижни Новгород, 20 часа)
22 юни Нигерия – Исландия (Волгоград, 17 часа)
26 юни Нигерия – Аржентина (Санкт Петербург, 20 часа)
26 юни Исландия – Хърватия (Ростов, 20 часа)

Група Е

17 юни Коста Рика – Сърбия (Самара, 14 часа)
17 юни Бразилия – Швейцария (Ростов, 20 часа)
22 юни Бразилия – Коста Рика (Санкт Петербург, 14 часа)
22 юни Сърбия – Швейцария (Калининград, 20 часа)
27 юни Сърбия – Бразилия (Москва, стадион „Откритие Арена“, 20 часа)
27 юни Швейцария – Коста Рика (Нижни Новгород, 20 часа)

Група F

17 юни Германия – Мексико (Москва, стадион „Лужники“, 17 часа)
18 юни Швеция – Република Корея (Нижни Новгород, 14 часа)
23 юни Германия – Швеция (Сочи, 17 часа)
23 юни Република Корея – Мексико (Ростов, 20 часа)
27 юни Република Корея – Германия (Казан, 16 часа)
27 юни Мексико – Швеция (Екатеринбург, 16 часа)

Група G

18 юни Белгия – Панама (Сочи, 17 часа)
18 юни Тунис – Англия (Волгоград, 20 часа)
23 юни Белгия – Тунис (Москва, „Откритие Арена“, 14 часа)
24 юни Англия – Панама (Нижни Новгород, 14 часа)
28 юни Англия – Белгия (Калининград, 20 часа)
28 юни Панама – Тунис (Саранск, 20 часа)

Група Н

19 юни Полша – Сенегал (Москва, стадион „Лужники“, 14 часа)
19 юни Колумбия – Япония (Саранск, 17 часа)
24 юни Япония – Сенегал (Екатеринбург, 17 часа)
24 юни Полша – Колумбия (Казан, 20 часа)
28 юни Япония – Полша (Волгоград, 16 часа)
28 юни Сенегал – Колумбия (Самара, 16 часа)

Срещите

ще се проведат в Москва, Санкт Петербург, Сочи, Казан, Ростов, Калининград, Нижни Новгород, Самара, Саранск, Волгоград и Екатеринбург.

На легендарния московски стадион „Лужники“ ще се играят първият и последният мач от Световното първенство по футбол 2018. Комплексът, открит през 1956 г., е основно ремонтиран. Днес той разполага с 81 000 седящи места. „Лужники“ е посрещал Олимпийските игри през 1980 г., финала на Шампионската лига през 2008 г., Световното първенство по лека атлетика през 2013 г., както и големи музикални събития – концерти на Майкъл Джексън, „Ролинг Стоунс”, Мадона, „Металика”, U2, „Ред Хот Чили Пепърс”
и др.

Москва е единственият от всички градове участници в Световното, който ще се представи с два стадиона. Освен на легендарния „Лужники“ мачове ще се играят и на „Откритие Арена“, отворен през 2014 г. Това е стадионът на ФК „Спартак Москва“. Фасадата на съоръжението се състои от стотици червени и бели „диаманти“, които символизират цветовете на отбора, а когато Русия играе на него, те се променят.

Интерес привлича и „Централен стадион“ в Екатеринбург, който е твърде малък съгласно изискванията на ФИФА. Затова съоръжението, на което играе второразрядният ФК „Урал“, е реконструирано. Построена е временна трибуна за 12 000 зрители, с което капацитетът му достига 35 000 седящи места. След турнира тя естествено ще бъде демонтирана. Все пак едва ли има друг стадион в света с трибуна извън стадиона…

Любопитна е и „Самара Арена“, която се намира в столицата на регион Самара. Съоръжението впечатлява с необичайната си архитектура – то прилича на космически кораб. Куполовидният стадион ще стане дом на „Криля Советов“ след края на форума.

Топката за мача на откриването на Мондиал 2018 се приземи след полет в открития Космос.

Футболната топка, с която ще бъде изигран мачът на откриването на Мондиал 2018, се завърна на земята след пътуване в открития Космос. Кълбото беше качено в международна космическа станция през март тази година. А наскоро беше свалено на земята от космически кораб „Съюз МС-07“.

Топката, която се приземи в Казахстан, пътува заедно с американския астронавт Скот Тингъл, руския космонавт Антон Шкаплеров, както и с японеца Норишиге Канай.

30 нови хотела изникнаха в Москва заради Мондиал 2018

Около 30 нови хотела са построени в Москва през последните четири години като част от подготовката на града за домакинството на Мондиал 2018. Това е обявил зам.-кметът на руската столица Марат Хуснулин. „От спечелването на домакинството на Световното първенство през 2014 г. са построени 27 хотела с общо 5000 стаи“, добавил той. По неговите думи подготовката за Световното първенство е довела до развитие на хотелиерската индустрия в Москва, като в града са открити не само голям брой обекти, но и има нарастващ поток от туристи. „Ние считаме, че посетителите ще продължат да се увеличават и след провеждането на Мондиала. Като цяло Москва се преобрази и в близките години очакваме истински бум на туристи“, коментирал още Марат Хуснулин и допълнил, че през 2018 г. в Москва планират да открият 15 нови станции на метрото.

Съдиите ще могат да показват червени картони при извънигрови инциденти.

Съдиите на Мондиал 2018 в Русия ще могат да показват червени картони при извънигрови инциденти, които са забелязани от системата за видео повторения (ВАР), обявиха от Международния борд по правилата на играта (IFAB).

„Ако има някакво действие, което е пропуснато и по-късно се обърне внимание чрез системата ВАР, може да се информира съдията и той може да покаже червен картон на футболиста, дори и да е по-късно в мача“, уточнил техническият директор на IFAB Давид Елрей.

„Не очакваме това да се случва много често. Ще се използва само при ситуации със сериозни нарушения за червен картон”, добавил той.

Системата ВАР ще бъде използвана за първи път на световно първенство по футбол на турнира в Русия.

Феномена прогнозира титла за Бразилия.

Бившият нападател и легенда на Бразилия Роналдо, популярен още с прозвището Феномена, прогнозира титла за сънародниците си.

„Отборът на Испания е с отлични футболисти, които се намират в добра форма. Но все пак моят фаворит е Бразилия. Нашият тим не блести особено и не отговаря на очакванията за зрелищен футбол, но за сметка на това е изключително ефективен. За мен Бразилия и Испания са фаворити да стигнат до финала, като бразилците ще спечелят. Като най-добър футболист на турнира виждам Неймар”, казва Роналдо в документален филм, посветен на Мондиал 2018.

38-годишен австралиец се нарежда до Пеле.

Ветеранът Тим Кейхил попадна в окончателния състав от 23-ма футболисти на Австралия за финалите на Мондиал 2018 в Русия. 38-годишният нападател ще получи шанс да участва и да се разпише на четвърто световно първенство, с което може да се нареди до легендата Пеле и до германците Уве Зеелер и Мирослав Клозе. Кейхил, който има 105 мача за националния отбор и е водещ реализатор с 50 попадения, през пролетта игра в английския втородивизионен клуб „Милуол“, но не успя да се разпише в десет срещи.

Холандският специалист Берт ван Марвайк,

който ще води тима на Австралия, селектира трима вратари, седем защитници, шест полузащитници и седем нападатели. Само трима от тези футболисти играят в австралийската А лига и това са 19-годишният Даниел Арзани, Димитри Петратос и Джош Рисдън. Марк Милиган попадна в състава на Австралия за четвърто поредно Световно първенство, въпреки че не записа нито минута участие на Мондиал 2006. Сформираният отбор изкара 2-седмичен лагер в Турция, където постигна и впечатляваща победа с 4:0 в контрола срещу Чехия.
„Много съм доволен от отношението и желанието за работа на всички играчи по време на лагера в Турция. Това донякъде усложни моята задача, защото всеки един даде всичко от себе си и за мен беше трудно да определя окончателния състав и да се откажа от някои момчета“, коментира Ван Марвайк.

Последната проверка на Австралия преди Мондиал 2018 е в Будапеща срещу Унгария на 9 юни, а седмица по-късно е първата среща на отбора от Група С срещу Франция.

Нападателят на „Пари Сен Жермен“ и на националния отбор на Бразилия

Неймар е готов на 80% за Световното

първенство в Русия. Нападателят получи травма на 25 февруари в мача от първенството на Франция между ПСЖ и „Марсилия“ (3:0). Неймар напусна терена на носилка, а впоследствие лекарите установиха, че е счупил костица на ходилото и е изкълчил глезена на десния крак. В началото на март 26-годишният бразилец бе опериран, а на 3 юни изигра първия си мач след травмата, отбелязвайки гол при победата над Хърватия (2:0) в контрола.

„Радвам се, че успях да се върна на терена и да вкарам гол. Много съм щастлив. Все още изпитвам малко страх, но с всяка тренировка се подобрявам. Постепенно се чувствам по-добре, макар още да чувствам дискомфорт. Но това е нормално, защото не съм бил на терена дълго време”, споделил Неймар.

Преди Мондиал 2018 националният отбор на Бразилия ще проведе още един приятелски мач. На 10 юни петкратният световен шампион ще играе с тима на Австрия, който по-рано постигна победи срещу Русия (1:0) и Германия (2:1).

Контузията на звездата Мохамед Салах се отразява негативно на отбора на Египет

в дните преди старта на Световното първенство в Русия. Нападателят на „Ливърпул” се възстановява от контузия в рамото, която получи във финала на Шампионската лига срещу „Реал Мадрид“. В последната контрола Египет завърши 0:0 с Колумбия в Бергамо и вече пет поредни мача няма победа.

Хърватският халф на „Барселона“ Иван Ракитич направи интересен коментар по адрес на съотборника си на „Камп Ноу” Лионел Меси. Ракитич заяви, че ако аржентинецът е бил тенисист вместо футболист, е щял да спечели 50 титли от „Големия шлем”.

Ракитич и Меси ще бъдат съперници на Мондиал 2018 в Русия,

тъй като Хърватия и Аржентина са в Група D.

„Както и на останалите ми съотборници, които отиват на Световното, така и на него му пожелах успех”, е споделил Ракитич.

Друг любопитен факт е, че
близо 30 хиляди мексиканци ще пътуват за Русия.

Това съобщи министърът на външните работи на страната Карлос де Икаса. По време на пресконференция той е уверил, че правителството ще направи всичко възможно, за да гарантира безопасността на своите граждани. По думите му шест хиляди души ще пътуват от Мексико, а останалите ще го направят от САЩ и европейски държави. На руска територия за тях ще се грижат четири консулства. Мексико започва своето представяне на 17 юни на стадион „Лужники“ срещу Германия.

Официално: Аржентина атакува Световната купа без Икарди.

Селекционерът на аржентинския национален тим Хорхе Сампаоли назова имената на 23-мата футболисти, които ще играят на Световното първенство. Прави впечатление отсъствието на топстрелеца на „Интер“ Мауро Икарди, който направи силен сезон с миланския отбор. „Деветката” на „нерадзурите” натрупа повече попадения през сезона от всички други повикани, с изключение на Лионел Меси.

Четиримата в атака за „лос гаучос” ще бъдат Меси, Пауло Дибала, Гонсало Игуаин и Серхио Агуеро. Преди седмица наставникът на аржентинците беше обявил списък от цели 35-има футболисти. Енцо Перес от „Ривър Плейт“, Рикардо Сентурион и Лаутаро Мартинес от „Расинг“ също не попаднаха в списъка за мачовете на руска земя.

Вратарят на „Тигрес“ Нахуел Гусман беше изместен от Франко Армани от „Ривър Плейт“. Другите двама вратари на „албиселесте” са Серхио Ромеро („Манчестър Юнайтед“) и Вилфредо Кабайеро
(„Челси“).