facebook-appМинистърът на правосъдието, прозрачността и правата на човека на Гърция Ставрос Кондонис обвини социалната мрежа Фейсбук в цензура. Както съобщи във вторник вестник “Та неа”, причината за обвинението е това, че Фейсбук е блокирал страницата на гръцкия журналист Никос Бойопулос, който публикувал пост в памет на жертвите на клането в село Канданос на остров Крит по време на нацистката окупация през 1941 г.

Според изданието Кондонис е разкритикувал социалната мрежа на заседанието на Съвета на министрите на ЕС по въпросите на правосъдието и вътрешните работи, което се състоя в понеделник в Люксембург.

Гръцкият министър подчертал, че цензурата във Фейсбук като заличител на историческата памет е недопустима.“Та неа” отбелязва, че след изказването на Кондонис еврокомисарят за сигурността Джулиан Кинг е заявил, че това е много сериозен инцидент, който незабавно ще бъде разследван.

Инициативата бе подкрепана и от министри на правосъдието на други страни членки на ЕС.Фейсбук отстрани в събота статия и блокира за няколко часа страницата на журналиста Никос Бойопулос, написал за клането в село Канданос на Крит, извършено от нацистите на 2 юни 1941 г. Тогава за съпротива бяха разстреляни 180 жители на селото, а техните домове бяха разрушени.