Piratite-Umrat-Mladi-PRESSМихаил Кунчев е един от най-големите телевизионери в България. Ръководил е телевизионни продукции като “Фермата”, “Стани богат”, “Къртицата” и други. Той произхожда от род, чиито корени са на потомствени войни. За себе си споделя, че винаги е усещал нуждата да използва своята дарба да разказва истории. Затова предприема пътуване от Балканите до Близкия изток заедно с професионалния боец Димитриос Тситос.
Книгата “Пиратите умират млади” е дневник, в който Михаил описва впечатленията си от това пътуване и историите на смели хора, които среща по пътя си. Особено се гордее с разказа за шестима мъже, български войни, участващи във военна операция в Кербала. Те се изправят срещу цяла армия, за да спасят своите другари. Това е история за най-значителната битка на българската армия след Втората световна война, изпълнена с висок професионализъм и изключителна смелост.

Насилието не е зло. Насилието е средство и често това, което разделя нас, стадото овце, живеещо в малкия си уютен свят, от вълците с чалми и калашник някъде там, са овчарските кучета, използващи насилие, за да ни опазят от кошмарите на ада, който се протяга към нас все по-хищно. Както един от най-важните писатели на нашето време, Джордж Оруел, казва: „Хората спят спокойно в леглата си нощем само за¬щото сурови мъже са готови да прилагат насилие от тяхно име“. Много от героите в тази книга са обучени да прилагат насилие в защита на мира и тези, които обичат. Нас – техните семейства, приятели, съседи.

За четири години навъртях около петдесет хиляди кило¬метра и категорично мога да кажа, че забележителностите, които видях, не струват нищо пред човешките истории, с които се срещнах. Нито Акрополът, нито пирами¬дата Чичен Ица, Червеният площад, нито Заливът на костенурките или Джамията на шейх За¬йед могат да ме накарат да се усмихна, когато се насиля да си ги припомня. Но пък хората, които срещнах там – определено.

Нямам никакво намерение, а и право нито да вдъхно¬вявам, нито да съветвам, най-малкото да поучавам някого с тази книга. Тя е просто един пиратски дневник, в който събрах изключителните истории на някои от силните мъже и жени, които срещнах по пътя си, а покрай тях ще прехвърчат и по една или две туристически забележителности, колкото да имате идея къде се случват нещата.

Събитията се стекоха така, че сега ще имам честта да бъда и първият човек, който ще разкаже цялата история за най-важната битка на българската армия в последните седемдесет години. Първата българска победа от Втората световна война насам, изпълнена като по сценарий на американски филм за тюлените. Бърза операция на малък екип от специалните ни сили в Кербала, Ирак, след която „Ню Йорк Таймс“ ще възкликне:

Посегнеш ли на българин, приготви се да умреш пръв.

История за шестима мъже, издълбали сами имената си на куршум и изправили се срещу цяла армия, за да спасят другарите си.

Пиратите умират млади. Независимо на каква възраст.

Piratite-Umrat-Mladi-PRESS

Автор: Михаил Кунчев.
Година на издаване: 2018 година.
Издателство: Сиела.
Страници: 404.
Размери: 14.00 / 21.00 cm.
ISBN: 9789542826170.
Тегло: 0.600 kg.
Корица: Мека.