Националната кампания „Селфи с книгата, която чета в момента“ започна на 22 май от Велико Търново. Идеята тръгва от група млади хора от старата столица, като един от инициаторите и е репортерът на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов.
Инициативата е посветена на Деня на българската просвета и култура – 24 май. Тя цели да провокира интерес към книгите и писменото слово, заради тревожната тенденция, че страната ни е на едно от последните места в ЕС по четене на книги.33059420_215382645731407_6983685366679076864_o
Това показва проучване на Евростат от 2017 г. за културните предпочитания и навици на населението на Европа. За миналата година пък проучването показва, че близо 60% от българските мъже не са прочели нито една книга през изминалата година, а при жените този процент е 42.2%.
През последните години младите търсят интересно и провокативно място където да си направят селфи. Чрез тази инициатива читателите ще могат да си препоръчват един на друг интересни и нови заглавия, и да покажат нестандартни места, на които в натовареното ни ежедневие може да се отдели време за четене. Организаторите заявяват, че освен редовните читатели, в кампанията ще се включат млади хора и известни личности от шоубизнеса, медиите, спорта.
Стартът на кампанията ще бе даден официално в Регионалната библиотека „П.Р. Славейков“, която е партньор на кампанията.

Автор: Мирослав Дечев