filip rotНа 85 години почина американският писател Филип Рот, съобщава Би Ти Ви.Причина за смъртта му е сърдечна недостатъчност, посочил литературният му агент Андрю Уайли.Рот е носител на наградата „Пулицър” през 1998 г., присъдена му за романа „Американски пасторал”.Той е автор на над 30 книги, сред които романите „Синдромът Портной”, „Писателят призрак”, „Човешкото петно”, „Призракът излиза” и „Животът ми като мъж”.Роденият в Нюарк, щата Ню Джърси Рот бе прозорлив наблюдател на американското общество и недостатъците му.

Той многократно бе споменаван сред фаворитите за Нобеловата награда по литература, но така и не я получи, отбелязва Франс прес, цитирана от Би Ти Ви.Само преди няколко месеца Филип Рот каза в Интервю за в. “Либерасион”, че Доналд Тръмп “страда от тежък нарцисизъм и е компулсивен лъжец, невежа и самохвалко, човек, който се води от реваншизъм и вече е малко сенилен”.

“Няма граница за опасностите, които лудостта на този човек може да причини” – каза писателят.Що се отнася до решението си да спре да пише, обявено през 2012 г., Филип Рот казва през 2017 г, че разказването на истории “вече не е същността на живота му”.”Странно е. Никога не бих си представил, че това може да ми се случи”, признава тогава авторът на “Американски пасторал”.