Сега четете
Замечтаването е полезно: то показва, че сте умни

Замечтаването е полезно: то показва, че сте умни

brain-neuronsНово проучване на Технологичния Институт на Джорджия (Georgia Institute of Technology) показва, че замечтаването по време на работни срещи не е непременно нещо лошо. Това може да е знак, че сте наистина умен и креативен човек.

“На хората с ефективно работещ мозък може да им е трудно да го накарат да спре да блуждае”, казва Ерик Шумахер (Eric Schumacher), професор по психология в Джорджия Тех, съавтор на изследването.

Шумахер с неговите студенти и колеги, включително съавторката Кристин Годуин (Christine Godwin), изследвали моделите на мозъчна активност при повече от 100 души чрез ядрено-магнитен резонанс. Участниците в експеримента били инструктирани да се съсредоточат върху неподвижна точка за пет минути. Екипът на Джорджия Тех използвал данните, за да определи кои части от мозъка работят съвместно.

“Свързаните сектори от мозъка ни дадоха представа кои мозъчни области работят съвместно по време на почивка в будно състояние” – казва Годуин, която подготвя дисертация по психология в Технологичния Институт на Джордия.

“Интересното е, че предишни изследвания показват, че същите модели на мозъчна активност, отчетени по време на тези състояния, са свързани с различни когнитивни способности.”

След като разбрал как мозъкът работи в покой, екипът сравнил данните с тестовете на участниците, показващи интелектуалните и творческите им способности. Участниците попълнили и въпросници за това колко често се замечтават в ежедневието.

Тези от участниците, при които това се случвало по-често показали и по-високи интелектуални и творчески способности и по-ефективна мозъчна дейност, отчетена при ядрено-магнитния резонанс.

“Хората са склонни да мислят, че блуждаещият ум е нещо лошо. Опитвате се да внимавате, а не можете”, казва Шумахер. “Нашите данни показват, че това не винаги е вярно. Някои хора имат по-ефективен мозък.”

Шумахер казва, че по-голямата ефективност на мозъка означава по-добра способност за мислене и че мозъкът може да блуждае някъде, докато изпълнява лесни задачи.

Как можете да разберете дали мозъкът ви е ефективен? Един от признаците е, че можете да влизате или излизате от разговори и задачи, а след това спокойно да се върнете към тях без да изпускате важни точки или стъпки.

Вижте и

“Нашите открития ми напомнят за професора с отсъстващия ум – някой, който има блестящ ум, но е избягал в собствения си свят и понякога не забелязва обкръжението си”, казва Шумахер. “Или ученици, които са прекалено интелектуално напреднали за класовете си. Докато на приятелите им отнема пет минути да научат нещо ново, те го схващат за минута, проверяват го и се замечтават.”

Годуин и Шумахер смятат, че тези открития са отворили вратата за следващи изследвания, за да се разбере по-нататък кога блуждаенето на ума е смущаващо и кога може да бъде полезно.

“Съществуват и важни интелектуални различия като например личната мотивация или намерението да останеш фокусиран върху определена задача”, казва Годуин.

Превод: Елена Страхилова

Източник: Science Daily, Материалите са предоставени от Технологичния Институт на Джорджия

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре