На 19 май 2018 г. (събота) Областен информационен център – Велико Търново организира Исторически форум-фестивал „Европа и Царевград Търнов“. Събитието ще се проведе от 10:00 ч. до 14.30 ч. в района между църквата „Свети Петър и Павел“ и „Шишманова баня“ в град Велико Търново.

Форумът се организира от Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново в рамките на информационната кампания „Европа в моя регион“ 2018 в партньорство с Община Велико Търново, РИМ – Велико Търново, НД „Традиция“ – клон Велико Търново, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – гр. Варна, музикална формация „Ериней“ и свободни реконструктори от България.Open_EU_Project_days

Програмата на фестивала ще представи ежедневния бит, занаяти, изкуства и войнски умения от периода XII-XIV век – времето на династията Асеневци. Зрителите ще имат възможност да стрелят с лък, да опитат ловкостта и сръчността си в средновековните игри, да се запознаят с музиката и танците от епохата, да участват в оцветяване и рисуване върху керамика, да почувстват духа на периода, облечени в средновековни болярски и царски одежди и доспехи, с които ще могат да се снимат за спомен.

Целта на проявата е популяризиране на обекти на културно-историческото наследство, които са обновени с европейски средства, и създаване на траен интерес в обществеността към българската история.

В рамките на събитието ще бъде организиран и рекламен щанд с информационни материали на ОИЦ – Велико Търново представящи дейността на центъра и успешно реализирани европроекти в общините от Великотърновска област.

Автор: Мирослав Дечев