Три български заглавия събра в своя афиш за празничния месец май Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Спектаклите са посветени на Деня на българската просвета и култура 24 май и за удобство на зрителите се продават на пакетна цена от 18 лв. За всяка от постановките обаче може да се закупи и отделен билет.Duhat

Маратонът с българските заглавия започва на 17 май от 19 часа в голяма зала на МДТ със спектакъла „Хъшове” по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов. Постановката е на гост-режисьора Бойко Илиев, художник е Лидия Къркеланова, а в нея участва целият драматичен състав на театъра. Храмът на Мелпомена в старата столица е единствен, след Народния театър в София, който прави подобна сценична реализация на „Хъшове”.

В образа на Странджата блестящо се превъплъщава актьорът Иван Митев. Главните герои от Иван-Вазовата драма пресъздават още Детелин Кандев /Македонски/, Милен Иванов /Владиков/, Виктор Терзийски /Хаджията/, Дончо Дончев /Попчето/, Георги Тодоров /Дерибеят/, Стефан Методиев /Добревич/, Стефка Петрова /Г-жа Добревич/, Стефка Златкова /Евгения/. В спектакъла своя дебют на търновска сцена направиха Стоян Борисов в ролята на Бръчков и Дария Йорданова като слугинчето Катинка.IMG_9648

На 22 май от 19 часа в голяма зала ще бъде представен мюзикълът “Българи от старо време” по едноименната оперета и повестта на Любен Каравелов. Музиката е на Асен Карастоянов, а либретото – на Коста Райнов. В представлението участват солистите, хорът, балетът и оркестърът на театъра.

На 23 май от 19 часа в камерна зала ще се играе историческият спектакъл „Духът на поета” от Стефан Цанев. Пиесата досега е поставяна единствено в Народния театър. На търновска сцена постановката се реализира съвместно с Община Велико Търново и е посветена на 140-годишнината от Освобождението на България.

Режисьор е Антони Цонев. В образа на Стамболов се превъплъщава актьорът Детелин Кандев, а в ролята на Захарий Стоянов ще видим Иван Митев. Като Гунчо – най-приближеният човек до Стамболов, в представлението излиза Георги Тодоров. Спектакълът е обогатен с авторската музика на Петър Атанасчев, а сценографията е на Лидия Къркеланова.

Билети за трите български заглавия могат да се закупят на касата на МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново.