Utopia za realisti first cover

Когато чуем  демата утопия (от гръцки: οὐ – „не“ и τόπος – „място“, т. е. „не място“ или „място, което не съществува“) първо си мислим за това, че думата изобразява един желан, съвършен свят, който е различен от реално съществуващия.

Най-устойчивите компоненти на утопиите произтичат от разбирането за идеала, който трябва да бъде постигнат. В повечето случаи той се свежда до премахване на отношенията на господство и подчинение и оттам на неравенство в разпределението на благата.  А вие прредставяли ли сте си идеален свят? Такъв без бедност, тревоги, в който има от всичко за всеки. Утопия, занимавала големите умове на философи, икономисти, историци и държавници в продължение на векове, или реалност, чието време е настъпило?

Постигането на социално равенство означава изключване на насилието, войната и принудата на хората да вършат нещо против волята си. Съвместният хармоничен живот в обществото се постига чрез тяхното правилно възпитание и обучение в принципите на съвършения свят.

В своето революционно проучване „Утопията за реалисти“ 30-годишният холандски визионер историкът РутгерБрегман доказва, че моментът за сбъдването на този идеален свят е дошъл. Книгата „Утопията за реалисти, или по-високи доходи с 5 часа работа дневно и как да ги постигнем“ светкавично става бестселър в родината на автора, преведена е на няколко езика, а правата за разпространение й са откупени в повече от 30 страни. Това е една от онези редки книги, които изненадват и поставят под съмнение всичко, което мислим, че знаем за обществото, икономическите взаимоотношения и собственото си бъдеще.

Отвежда ни на удивително пътешествие през историята на утопичното мислене и дава няколко смели, почти гениални идеи как да превърнем недостижимата мечта в реалност. Изкушава ни да мечтаем за по-спокоен и сигурен живот и работа, с която ще се чувстваме по-удовлетворени и творчески настроени.

Хитовата книга излиза на български с логото на издателство „Милениум“.

„Утопия за реалисти“ е дръзко предложение към съвременното общество. Промените, които авторът предлага, се основават на три основни идеи:

  • въвеждане на универсален и безусловен базов доход, който да се изплаща на всички и да гарантира, че никой не живее под границата на бедността;
  • по-кратка работна седмица – стигаща до невероятните 15-часа, и гарантираща, че през това време, отпочинали и вдъхновени, служителите и работниците ще са доста по-ефективни;
  • отворeни границите по целия свят със свободен обмен на хора между всички нации.

Дръзките идеи автора бързо печелят популярност още през 2014 г., когато той прави първите си публикации по темата под формата на статии в интернет. Стратегията му за спасяване от бедността предизвиква изключителен отзвук и Брегман става желан гост на редица икономически форуми. Всяка концепция в неговата книга е подкрепена с любопитни примери: академични проучвания, постулати на известни учени, забавни анекдотични доказателства, конкретни политически проекти и успешни експерименти за справяне с бедността. Сред тях са планът на Ричард Никсън от 1968 г. за въвеждане на базов доход в САЩи федералния проект в град Дофин, Канада.

На скептиците Брегман заявява, че много от императивите на съвременното право някога са били силно противоречиви и неприемливи предложения, което показва, че колкото и авангардно и скандално да ни звучи нещо днес, то съвсем не е невъзможно, а дори става неизбежно при настъпването на определен критичен момент. Авторът дава за пример премахването на робството, еманципация на жените, декриминализирането на хомосексуалността и ни убеждава да вярваме, че нашето поколение е това, което не просто ще стане свидетел, но и само ще сбъдне неговата Утопия.

Отзиви за книгата:

„Утопия за реалисти е фантастична. Един бърз поглед през нея се превръща в часове четене. Много рядко книга може да промени нечии възгледи за фундаменталните проблеми на обществото и в живота изобщо. Но тази може. Прочетете я.”

  • Сидни Финкелщайн, директор на бизнес училище „Тък” към Колежа в Дартмунд и автор на книгата „Защо умните шефове се провалят”

„Ако ви е писнало от безкрайните дебати и клишетата за „дясното” и „лявото” в политиката, то новаторското мислене, свежите идеи, обоснованите аргументи и лековатия стил на автора в „Утопия за реалисти” ще ви грабнат.”

  • Стивън Пинкър

„Брилянтна, наистина просвещаваща и много четивна. Задължителна за всеки, който се интересува от проблемите на съвременното общество и иска да допринесе за разрешаването им.”

 

  • Зигмунд Бауман, социален теоретик

 

Брегманниподнасязадълбоченопроучване с многоостроумие, предизвиквайкинидапроменимпредставитесизатовакакискамедаживеем и коиискамедабъдем. Задължителночетиво.”

  • ФилипБлом, историк

 

Rutger Bregman

 

Рутгер Брегман е един от най-обещаващите млади европейски мислители и писатели. Публикувал е четири книги по теми от историята, философията и икономиката. През 2013 г. книгата му „История на прогреса“ печели наградата на белгийската либерална партия, а за своята работа като публицист в TheCorrespodent, самият той получава две номинации за наградата European Press Prize,присъждана ежегодно за особен принос в журналистиката.

„Утопия за реалисти“ е бестселър в Холандия, като дава началото на ново социално движение, чиято цел е осигуряване на универсален базов доход на гражданите, привлякло вниманието на десетки международни медии. Книгата му се радва на добри отзиви от авторитетни издания като Washington Post, Guardian, Independentи телевизионния канал BBC.

Още от ИК Милениум:

Милениум 5: „Мъжът, който търсеше сянката си“

Интервюта с Путин представи „Милениум”

„Енциклопедия на шпионите“ разкрива историите на най-известните тайни агенти в света

Кои от най-добрите книги да очакваме през 2018г.