milkНад 1000 лева е глобата за всеки, който продава сурово прясно мляко в пластмасови бутилки по улиците и пазарите. Това казаха от ОДБХ-Кюстендил. Поводът е зачестилите случаи на частни търговци, които предлагат млечния продукт и яйца, изложени на открито при летни температури в областния град. Експерти предупреждават, че консумацията на подобни продукти, които не са съхранявани в хладилна техника, могат да бъдат опасни за здравето на потребителите.

На кооперативния пазар в Кюстендил почти ежедневно възрастни хора продават прясно мляко във вече употребявани пластмасови бутилки, сложени директно на земята. Твърдят, че млякото е с високо качество и не е опасно за здравето на хората.

От ОДБХ в Кюстендил казаха, че според законовите разпоредби, млечни продукти могат да се продават, само на входа на фермата или на млекомат, но не и в използвани вече пластмасови бутилки от безалкохолна напитка, защото е опасно за здравето на хората. Въпреки това, има потребители, които купуват сурово прясно мляко от улиците.
Инспекторите по контрол на храните постоянно правят проверки и налагат санкции, но това по думите им не може да спре нерегламентираната продажба на мляко на открито.

„Моите колеги са инспектори, а не хора, които да гонят от едно или друго място производителя на мляко, защото те на следващия ден отиват веднага на другото, така че това става една безсмислена гонка.“, каза д-р Велка Войнова – вр. и. д. на ОДБХ-Кюстендил.

Според експерти проблемът с продажбата на мляко на открито може да бъде решен, ако на територията на общината има действащ млекомат. Инвестицията обаче е голяма и за това малките производители нямат интерес.
БНТ, „Денят започва”