zx860y484_3172794На 3 май за 25-и път светът почита журналистите, разкритията, репортажите и новинарските им организации, които с работата си променят живота на хората, предизвикват статуквото, държат отговорни управляващите и властимащите и подкрепят свободата и демокрацията. Тази година Световният ден за свобода на медиите е посветен от ЮНЕСКО на темата “Да държиш властта отговорна: Медиите, правосъдието и върховенството на закона”.По този повод в сряда беше връчена и годишната награда на името на Гийермо Кано, колумбийски журналист, убит през 1986 г. заради разкритията си за наркокартелите. Тази година неин носител е египетският фоторепортер Махмуд Абу Зеид, известен като Шокан. Той бе арестуван през август 2013 г., докато отразяваше уличен протест, и преди година прокуратурата поиска за него смъртна присъда.

По повод Световния ден за свобода на медиите генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле написа , че “идеалът ни за държава под върховенството на закона изисква и добре информирани граждани, прозрачни политически решения, обществени дебати по темите от общ интерес и плурализъм в гледните точки на онези, които оформят мнението на хората и поставят под съмнение официалните истини и догматизма, а властта да формира и информира се пада на медиите”. Кампанията на световната организация за свобода на медиите е под лозунга “Четете повече. Слушайте повече. Разберете повече. Защото всичко започва с пресата”.По този повод “Дневник” предлага коментара на Дейв Калоуей , президент на Световния форум на редакторите и главен изпълнителен директор на изданието The Street.com.

Използвани са карикатури, разпространени от ЮНЕСКО.Египетският фоторепортер Махмуд Абу Зеид, известен като Шокан – тазгодишният носител на градата “Гийермо Кано”.Президентът на САЩ Доналд Тръмп и бившият директор на ФБР Джеймс Коми вече не се търпят взаимно. Но едно от притеснителните неща, които споделяха към края на хаотичното управление на Коми миналата година, беше разговорът, в който Тръмп подхвърля, че сигурно журналистите биха започнали да разкриват източниците си, “ако прекарат няколко дни в затвора”. Коми, който описва случката в новата си книга, казва, че се засмял на идеята.Добре известно е колко силно Тръмп ненавижда медиите.

Но да видиш дълбочината на неговата омраза към журналистите в частен разговор с федерален служител на правораздавателната система е сигнал, че се задават още по-гадни дни. За 262 журналисти, които според Комитета за защита на журналистите (CPJ) гният сега в затворите на страни като Турция, Китай и Египет, наказанието от управляващите заради това, че са разказвали истината, не е майтап, а е нещо много, много сериозно.Днес е Световният ден за свобода на медиите и тази година той е по-важен от всякога. Заплахи, изнудване и дори убийства на журналисти са във възход от Южна Америка до Европа и Азия. Тази година ще има избори в някои от най-трудните за работа държави, включително Мианмар, Индонезия и Мексико. Мексиканският журналист Емилио Гутиерес Сото вече е в затвора… в САЩ.

Изправен е пред депортиране от администрацията на Тръмп десетилетие след като бяга от Мексико, опасявайки се за живота си, защото името му се появява в списък за ликвидиране на новинари.Като президент на Световния форум на редакторите – група от журналисти от различни страни, свързани с организацията на издатели и новинари WAN-IFRA, виждам как колегите ми по цял свят се борят с потисничеството и нарушаването на личната неприкосновеност в страните им.

Репортажите, опитващи се да спрат превземането на държавата в Южна Африка; мощната държавна цензура в Пакистан, където редакциите биват принуждавани от неизвестни сили, свързани с апарата за сигурност, да премахват публикации или да прекратят работата по определени теми; разследванията на дигиталните медии в Индия, където журналисти казват, че въпреки конститционните гаранции за свободата на словото непрекъснато са тормозени от правителството на премиера Нарендра Моди…

Списъкът ми с журналисти в WhatsApp ври и кипи всеки ден и с всяко ново предизвикателство. В сряда още 13 журналисти бяха затворени в Турция, където вече над 70 техни колеги са зад решетките. Работим заедно, за да се подкрепяме и да лобираме пред правителствата колкото можем по-добре.Но без обществена подкрепа винаги е трудно да водиш борба.Тази подкрепа съществува, когато на обществото му писне. Видяхме го преди два месеца в Словакия след убийството – вероятно от местната мафия – на младия журналист Ян Куцяк и годеницата му.

Протестите заляха улиците дни наред след убийствата и принудиха да подадат оставки официални лица, за които има подозрения, че са свързани с престъпните среди.Видяхме такава подкрепа след убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция през октомври. След като бе взривена в колата си близо до дома ѝ, европейски официални лица започнаха натиск над властите в Малта да разкрият убийците.И в двата случая последваха арести, но никой не вярва, че ще бъдат изправени пред съда поръчителите на тези убийства. В действителност над 90% от убийствата на журналисти по света не завършват успешно, сочат данните на CPJ.В САЩ колкото Тръмп повече излива омраза, толкова повече поддръжниците му се настройват срещу медиите. Колеги, отразяващи работата на президента, съобщават за смъртни заплахи и всекидневно тролене онлайн, включително ужасяващи устни нападки срещу журналистките.

Идеята да бъдат тикнати в затвора журналисти може да е била само шега за президента и Джим Коми, но това не е смешно за индустрията, която се бори за живота си в разрастващ се списък от държави.САЩ слязоха с две места в тазгодишната класация на Индекса за свобода на медиите на “Репортери без граници”. Сега страната е на 45-а позиция от 180 държави – над Италия и Румъния. Замислете се. Румъния! Тръмп носи вина за всичко това.Нападките водят до съвсем реално насилие. Можем да го видим как се случва пред очите ни. Затварянето на журналисти в Турция и тормозът в Индия се случват в момента.Не си мислете, че свободата на медиите е нещо гарантирано и не чакайте да убият журналист, за да излете да протестирате.Където и да се намирате, знайте, че може да се случи и при вас.