865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a87413db508dad1e5b5c98c678f1adb2054f9Днес президентът на Австрия Александър ван дер Белен и кметът на София Йорданка Фандъкова посетиха мястото, където ще бъде изградена. Инсталацията се поставя символично точно сега, в края на българското и началото на австрийското председателство.

От няколко дни на мястото на бившия мавзолей кипи усилен труд. В началото на ноември обаче проектът скара депутати и общинари, а темата за изграждането на инсталацията рязко се политизира.

Изгладили или не различията, изграждането на конструкцията вече е факт. А размерите на инсталацията, която е изцяло от бронз, са повече от впечатляващи – 14 метра висока, тежи 20 тона и е изградена от над 1000 елемента.

Идеята на проекта обаче не е единствено да радва софиянци и туристите на столицата, но и да отбележи българското председателство.

Според архитектите това е най-голямата скулптура-сграда в света. Вътре в самото пространство ще може да се организират различни културни събития, а самата постройка може да бъде местена.

Преди това, тя ще остане на това място 1 година – което символизира времето на общото ни председателство с Австрия, на която предаваме щафетата през юли, предаде Даниела Пехливанова.

източник: България OnAir