Georgi-Milkov-03Лидерите на Южна и Северна Корея се срещнаха за първи път и изпратиха на света сигнал за помирение. Двамата се ангажираха да работят за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров. Сеул и Пхенян нямат подписан мирен договор, а само примирие след Корейската война. Историческият ден беше внимателно подготвен и изпълнен с жестове с дълбоки послания и напълно нов стил на поведение на севернокорейския лидер.

Срещата беше в Панминджон в строго охраняваната демитализирана зона, която разделя двете страни след войната. Нямаше много очаквания за тази среща и затова всичко, което се случи, ги надмина главоломно – от всички мразят Ким до всички хвалят Ким, каза в БНТ „Денят започва” журналистът Георги Милков.

По-скоро тук има опит за дългосрочна визия на Ким, той има една единствена дългосрочна цел и тя е да осигури режима си. Това няма как да се случи при продължаващи силни икономически санкции върху Северна Корея и това донякъде определя и като казваш натиск върху Северна Корея, по-скоро икономическия натиск върху Северна Корея би могъл да изиграе такава роля, продължи той. Според Георги Милков няма да има обединение между Северна и Южна Корея, защото “южнокорейците не искат да го платят”. БНТ, „Денят започва”