Сега четете
Само 3 дни за WEB Report – конкурс за чиста журналистика

Само 3 дни за WEB Report – конкурс за чиста журналистика

20180427_1952213384623648388568478.jpgИзразът „фалшиви новини” се превърна във фраза на годината за 2017 г., сочи проучване на Collins Dictionary. Броят търсения в интернет на това словосъчетание е нараснал с 365 процента.

Според доклада за 2017 г. на „Репортери без граници” България все още е на едни от последните места по свобода на словото и независима журналистика.

Innovation Starter и Dir.bg се обединяват в организирането на конкурс, чрез който да се възвърнат рефлексите за разпознаване на достоверната информация и да се припомнят основните ценности на журналистическата професия – да информира обективно, без пропаганда, и да възпитава критично мислене у своята аудитория.

Обединени от ценностите за чисто онлайн медийно пространство, професионална журналистика и качествено съдържание, организаторите осигуряват възможност на всеки, който притежава усет за стойностни истории, грамотно написани и спазващи спецификите на уеб формата материали, да се включи в конкурса WEB Report: конкурс за чиста журналистика.

Всички материали, които ще бъдат одобрени за участие в конкурса, трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор.

Материали се приемат в категориите:

Общество, Икономика, Култура и образование, Технологии и иновации, Истински истории.

Срокът за изпращане на текстове е 30 април 2018 г.

Допустимите журналистически творби са: репортаж, статия, новина, очерк, интервю, есе, фейлетон.

Конкурсът се провежда в партньорство с Асоциация на европейските журналисти, Център за развитие на медиите, Българска асоциация за информационни технологии (БАИТ), “Обединени идеи за България” и др.

Вижте и

Процесът по оценка на материалите ще бъде максимално прозрачен и независим – членовете на журито са изявени журналисти, редактори и професионалисти с дългогодишен опит в медиите.

Сред имената в журито са:

Владимир Жеглов (основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Алексей Лазаров (главен редактор в „Капитал”), Миролюба Бенатова (журналист с над 20 г. професионален стаж, Нова ТВ), Бойко Благоев (ръководител на отдел Комуникации в Представителството на ЕК в България), Яна Пеловска (управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (изпълнителен директор на Нетинфо), Иван Бакалов (журналист и основател на сайта e-vestnik.bg), Мария Черешева (зам.-председател на Асоциацията на европейските журналисти – България, и кореспондент на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN).

За всяка категория ще бъде връчена парична награда, а организаторите са предвидили награда и в категория „Дебют“ за млад автор.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре