Смъртта на Дафне Галиция скоро ще се разкрие от обединените журналисти

daphme galiciaШест месеца след убийството на малтийския журналист и блогър Дафне Каруана Галиция 45 журналисти от цял свят, които са продължили работата й по разследване на корупцията в най-малката държава от ЕС, публикуват тази седмица поразителните си изводи, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

„Можете да убиете вестоносеца, но не и съобщението му“, обобщава френският журналист Лоран Ришар, който започна преди три години проекта „Забранени истории“ за продължаване на разследванията на журналисти, които са били убити или хвърлени в затвора.

Проектът „Дафне“ е първият плод на тази инициатива. През последните шест месеца 45 журналисти от 18 медии от цял свят работиха с огромния масив от документация, оставена от 53-годишната Каруана Галиция, убита на 16 октомври 2017 г. с бомба, поставена под седалката на колата й.

В малкия свят на малтийската политика и икономика от Каруана Галиция се страхуваха всички, мнозина я мразеха, а някои й се възхищаваха, че посвети голяма част от живота си на осветяване на корупцията на острова.

Често наричана „жената Уикилийкс“, тя разкри някои от най-тъмните зони на малтийската политика, нападаше ожесточено министър-председателя Джоузеф Мускат, но също и лидера на опозицията. Тези атаки, често груби и понякога лични, й спечелиха много врагове.

Вижте и

Но, както припомня специалният кореспондент на френския телевизионен канал „Франс 2“, нейният блог е имал 300 хиляди читатели, а населението на Малта е 450 хиляди души.

Френският в. „Монд“, който участва в проекта, започна в сряда да публикува две статии – едната за предполагаемите връзки на Малта и властта в Азербайджан, посочва Франс прес, а другата – за малтийския бизнес с продажба на „златни паспорти“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре