fbr-dava-1-milion-dolara-vseki-koito-371Федералното бюро за разследване на САЩ предлага награда от 1 млн. долара за сведения от всякакъв род, които биха подпомогнали издирването на американския журналист Остин Тайс.Той изчезна в Сирия преди повече от пет години, припомня Франс прес. Сумата ще бъде изплатена за информация, довела директно до откриването, спасяването и връщането на репортера жив и здрав у дома, посочват от ФБР.

Сведенията могат да бъдат изпращани до имейла findaustintice@fbi.gov, подавани чрез сайта tips.fbi.gov и чрез консулствата на Щатите в чужбина, уточняват от федералната агенция. Остин Тайс в момента е единственият американски журналист, за който се смята, че е държан в плен в Сирия. Страната е в списъка на най-опасните в света за репортери, припомня агенцията.

Тайс е независим журналист, който пише за The McClatchy Newspapers, The Washington Post, Associated Press, AFP, CBS, NPR и BBC.Той изчезна 14 август 2012 г., три дни след като навършва 31 години, когато се подготвя да замине от Сирия за Ливан.Семейството му все още смята, че мъжът е жив, а правозащитната организация “Репортери без граници” всяка година провежда кампания по празнуване на рождения му ден, когато всеки може да му изпрати пожелание.Откакто Сирия влезе в списъка на най-опасните страни за журналисти – в началото на военния конфликт в страната през 2011 г., на територията й са арестувани, отвлечени или убити стотици представители на медиите по света.