Андрий-слабаков-e1492600676924„ За пореден път се прокарва идеята за пушене в заведенията. Този път неин автор е вицепремиерът Валери Симеонов. Според него не трябва да се приемат закони, които се нарушават непрекъснато. Миналата седмица в интервю за БНТ той нарече сегашното пълно табу за цигарен дим „двуличие” и разпалената полемика по темата започна отново.

„Държавите в Европа, където не се пуши в заведенията, се броят на пръсти. У нас тази идея се превърна в нещо несериозно – да се обяснява колко е вредно да се пуши, а да взимаш огромни пари от акцизи”, коментира в „Здравей, България” режисьорът Андрей Слабаков.

По думите му човек сам решава дали да пуши, или не и не иска „малцинството” от непушачи да определят къде е позволено да се прави.

„Като лекар няма как да съм „за” връщането на пушенето в заведенията. Статистика на Евробарометър от 2014 г. доказа, че след закона за пълната забрана за тютюнопушенето има 3% спад на пушачите в България”, каза от своя страна д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести.

По думите й това, че закон не се спазва не означава, че трябва да бъде отменен.

Тя даде и пример от изследване в Италия, според което в гараж с пушачи и в гараж с непушачи имало огромна разлика в отделяните вредни вещества и фини прахови частици. “Стига глупости – като се качите на Витоша и видите София, за този черно-кафяв похлупак е виновно пушенето на ъгъла. За да изпушите една цигара пасивно, трябва да се изпушат 100 цигари на два кубични метра”, заяви Слабаков и обвини д-р Ангелова, че получава пари за кампаниите против тютюнопушене. Проверете откъде – от Адвентиската църква, завърши Слабаков, който настоя, че много по-вредни са автомобилите.

Нова телевизия, „Здравей, България”