Rila_kloosterНа Светли петък, когато с голяма тържественост се чества св. Богородица Живоприемният източник, празнуват няколко храма и манастира в България. Сред тях са едноименните обители над гр. Гоце Делчев, Неврокопска епархия, и край странджанското село Голямо Буково, общ. Средец, Сливенска епархия, но също и софийският храм в кв. Подуяне. Честването става с празнична св. Литургия, обикновено отслужвана от архиерей и при голямо стечение на богомолен народ.

На този ден и в Рилската света обител е особен празник. След отслужването на светата Литургия се изнася чудотворната икона на св. Богородица Осеновица (тип Умиление) от мястото ѝ в храма и се извършва водоосвещение във водоскока в южната част на външния храмов притвор. На този ден към братството се присъединяват в молитва много свещеници от различни епархии, идват монаси и монахини, стотици благоговейни вярващи.
На Светли петък – Живоприемни източник, имен ден празнуват всички, които носят имената – Жива, Живка, Живко, Зоя.

На днешния ден празнуваме обновлението на храма на Превета Владичица Богородица, който се намира извън стените на Цариград и се нарича “Живоприемен източник”.

Спомняме си и великите и свръхестествени чудеса, които са станали в храма на Божията Майка.

Църквата била издигната от великия император Лъв, наричан Макелий (в 454 г.). Още преди да застане на императорския трон, Лъв, който бил известен като добър и милосърден човек, разхождайки се на това място един ден, видял заблуден слепец.

Слепецът бил жаден и помолил Лъв да му помогне.

Той навлязъл в гъстата гора, но не открил вода. Тогава чул глас, който му казал: “Не трябваше, Лъве, толкова да се трудиш да търсиш вода, понеже водата е наблизко”.

Лъв се върнал отново да търси вода, но пак не намерил.

Отново чул същия глас:

“Императоре Лъве, влез по навътре в гъстата гора и ще намериш локва, ще вземеш с шепа от мътната вода и ще утолиш жаждата на слепеца, ще намажеш с кал слепите му очи и веднага ще познаеш коя съм, понеже отдавна съм на това място”.

Лъв направил, както му заповядал гласът, и след като помазал очите на слепеца, той веднага прогледнал. Според предсказанието на Майката Божия не след дълго Лъв наистина станал император. Скоро след това той изградил на това място храм, който съществува и до днес.

Оттогава тук започнали да стават много чудеса на изцеления.

В тракийските села пък петъкът след Великден се нарича летен Петковден

На този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора. Вярва се, че св. Петка е покровителка на жените и на женската домашна работа.

В петък жените не работят с вълна, не перат и не се мият, за да не я разсърдят.