МДТКонстантин Кисимове единственият театър у нас, който поставя оперетатаБаядеркана Имре Калман. След дълги преговори храмът на Мелпомена във Велико Търново е откупил за една година авторските права за световния бестселър от музикално издателство в Цюрих. От там са предоставили и нотния материал за музикалното заглавие. Според договора, 10 на сто от приходите от всички изиграни спектакли наБаядерка“, трябва да бъдат предоставени на швейцарското издателство. Премиерата на оперетния бисер на търновска сцена ще бъде на 12 и на 18 април от 19 часа в голяма зала.312688_269808826396402_479344526_n

Баядеркае единственото заглавие на Калман, което през дългия творчески живот на МДТ досега не е поставяно. Оперетата е правена само два пъти в Българияпрез 80-те години от непрофесионалисти в Лом и през 2008 г. от музикалния театър в София“, обясни директорът Васил Вълчев.

Декорите и ефектното осветление ще пренесат публиката сред индийска приказна екзотика. В подобен на приказка сюжет богат индийски принц се влюбва в прелестна актриса. Запленен от красотата й, той я кани в своя дворец в Париж. Преминавайки през различни етапи и препятствия, комични моменти, забавни преживявания и романтични терзания, любовта им постепенно се разгръща до неизбежен и очарователен хепи енд, обяснява режисьорът Петко Бонев. Много екзотична история, което ние сме се постарали за представим визуално и творчески на сцената. В основата на либретото наБаядерка“, създадено от Ю. Брамер и А. Грюнвалд стои едноименната поема на Гьоте. Преводът на текста е доста стар затова се наложи да направим някои преработки, допълни той.

Според менБаядеркае написана в безкрайно щастлив период от Калман. Тя е сред трите му гениални творби, като първо се появяваЦарицата на чардаша“, после еБаядерка“, а след неяГрафиня Марица“. Но втората се откроява заради невероятната интонационна палитра. Тази невероятно плодородна тема Париж, началото на Декаданса, появата на фокстрот и канкан ще зашеметят публиката“, признава диригентпостановчикът Игор Богданов.

Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова, а на над хореографията е работила Катя Богданова. Ролите в постановката са поверени на солистите от МДТ Лидия Лазарова, Доротея Доротеева, Миряна Калушкова Пламен Долапчиев, гостсолистът Иво Йорданов и др., както и на актьори от драматичната трупа. В спектакъла участват оркестърът, хорът и балетът на театъра.