Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Червения площад срещу Кремъл се появи виртуален билборд с цитат: “Нормално е да си гей”. Плакатът, който закрива почти цялото пространство срещу мавзолея на Ленин и Кремъл е част от акция на журналисти срещу цензурата и незачитането на правата, която носи названието Billboards Beyond Borders.

В рамките на акцията в редица градове с помощта на Google Maps бяха поставени огромни билбордове с цитати на загинали, арестувани или наказани по някакъв начин журналисти от Москва, Ню Йорк, Истанбул, Банкок, Малта и Зимбабве.

Billboards Beyond Borders е акция на журналисти и онези, които са били накарани да замълчат заради цензура, онези хора, чиито мнения са довели до цензуриране, наказание, а в някои случаи дори до смърт, пише “Монитор”.

Цитатът на Червения площад е подписан с името Александър Сатурин – главният редактор на в. “Молодой Далневосточник”, когото глобили с 50 000 рубли за интервю с учител, който бил уволнен заради хомосексуалност.

Русия фигурира и на още един билборд – в Ню Йорк. “Русия спечели за теб Белия дом, Доналд Тръмп”, гласи плакатът.

Билбордът в Истанбул е с надпис: “Ердоган е най-мегаломанският диктатор от създаването на Републиката през 1923 г.”. и е на арестувания журналист Ебру Умар.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2018/04/10/cenzura-a-normalno-e-da-si-gei-pred-kremyl.373107