facebookФирмата “Facebook, Inc.” съобщи, че лична информация за 87 милиона потребители, главно в САЩ, може да е била неправилно споделена с политическата консултантска фирма “Кеймбридж Аналитика” /Cambridge Analytica/, което увеличава предишните оценки, че засегнатите са над 50 милиона души, предаде Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на “Фейсбук” Марк Зукърбърг каза по време на конферентeн разговор с журналисти, че “Фейсбук” не е констатирал “никакво съществено влияние” върху използването или продажбата на реклами след скандала, макар че добави, че “не е добре”, ако хората не са доволни от компанията.

Акциите се повишиха с над 3 процента “след биенето на камбаната”, т.е. след края на сесията на стоковата борса.

Зукърбърг каза на репортерите, че поема вината за изтичането на данни, което разгневи потребителите, рекламодателите и законодателите, но каза също, че все още той е човекът, който трябва да е начело на създадената от него компания.

“Когато изграждаш нещо като Фейсбук, което е без прецедент в света, ще има неща, които ще объркаш”, каза Зукърбърг и добави, че е важно човек да се учи от грешките си. Той каза, че не знае сред ръководния екип на Фейсбук да се обсъжда негово оттегляне, макар че директорите ще се изправят пред предизвикателство, ако решат да го отстранят, защото Зукърбърг държи контролния пакет от акциите. Той каза също, че не е уволнил никого заради скандала и не смята да го прави.

Миналия месец “Фейсбук” за пръв път призна, че лична информация за милиони потребители по грешка е стигнала до “Кеймбридж Аналитика”.

Идната седмица Зукърбърг ще даде показания по въпроса по време на изслушване в американския Конгрес.