Сега четете
Телевизия „Европа“ купи радио „Новините днес“

Телевизия „Европа“ купи радио „Новините днес“

georgi-harizanov-shegata-s-opozicionnostta-na-dsb-veche-ne-e-smeshna-i-trqbva-da-prikliuchi-362726Изпълнителният директор на ТВ Европа Георги Харизанов: „За нас е важно да влезем и в колите на хората и така през радио ефира да разширим влиянието на следобедния блок на телевизия „Европа“Той е поканен от собственика на медиата – оръжейния търговец Добрин Иванов, който през лятото помогна на Пеевски и държавата в битката за превземане на „Дунарит““Телевизия Европа“ придобива радио „Новините сега“, собственост на близката до медийния консултант Красимир Гергов „Оберон Радио Макс“.

Това съобщи самата телевизия на сайта си без много детайли. Според източници на „Капитал“ от пазара обект на сделката са честотата на радиото, което излъчва само в София, името, малкия екип и предавателя, като сделката е за близо 100 хил. лв.Това е второто медийно придобиване в рамките на няколко месеца, което прави новият собственик на „Европа“ Добрин Иванов.

Първо той купи 100% от телевизията от бивши и собственик Емил Стоянов в края на миналата година. Името на Иванов се появи последно през лятото на 2017 г. около опита на държавата да национализира „Дунарит“.След сделката медията ще промени името си на – „Радио Европа – Новините сега“. Пред „Капитал“ изпълнителния директор на телевизия „Европа“ Георги Харизанов не коментира стойността на която е придобито радиото тъй като информацията е търговска тайна. „С обновена програмна схема, синхронизирана с телевизионното съдържание, радиото ще започне да излъчва до средата на април. До края на май студиото на радиото ще се премести в сградата на телевизията на „Симеоновско шосе“, каза пред Капитал Харизанов.

Той уточни, че вече голяма част от сградата на телевизията е нейна собственост. До неотдавна тя беше на бившия собственик на „Европа“ Емил Стоянов.Заместник-председателят на Института за дясна политика и бивш шеф на „Напоителни системи“ Георги Харизанов пое управлението на телевизия „Европа“ през ноември миналата година.Моделът при който телевизионен канал развива като част от групата и радио не е нов за пазара. От години по този начин работят bTV с bTV Radio и „Нова тв“ с радио Nova News.

„Искаме да сме по-близо до модела на bTV Radio. Да излъчваме повече новини, анализи и полезна информация, а не да запълваме програмата с музика“, обясни Георги Харизанов.Купувачът на „Новините сега“, ТВ Европа, твърди, че сливането ще осигури на радио аудиторията достъп в реално време до новините и публицистиката на телевизията. „Този вид сътрудничество между телевизия и радио в последните няколко години безспорно показа, че е успешен подход за увеличаване обхвата на публиките както на радио, така и на телевизионните канали“, се твърди в съобщението на телевизията.

Според придобиващата страна, слушането на радио програми в автомобилите в София е увеличено в пъти и подобен вид симбиоза на излъчване достига до много слушатели в трафика на големия град.След придобиването на радиото, ще има възможност „публицистиката на ТВ Европа ще се съчетае с динамичния формат на радио „Новините сега“, твърдят от медиата. Те вярват, че ще се породи добро сътрудничество между радио екипът, в който влизат журналистите: Ива Дойчинова, Елена Розберг и Евелина Павлова и телевизионния екип: Георги Коритаров, Николай Лефеджиев, Ани Балджиян, Димитър Вучев, Кузман Илиев, Владимир Сиркаров, Антон Тодоров.“Европа“ ще възстанови и икономическото предаване от миналото, което се излъчваше по БНТ „Плюс минус“.

„Уредил съм въпроса за използване на марката със собствениците й“, обясни Георги Харизанов.Плановете на двете медийни групи са за разширяване на покритието на „Радио Европа – Новините сега“ чрез участие в конкурси за лицензии и придобиване на съществуващи радио канали в страната там където са останали свободни.Новинарските емисии на „Радио Европа-Новините сега“ ще продължат да се излъчват във всички градове, покривани от сигнала на радиостанциите Fresh, FM+, Z Rock и Melody, които са част от „Оберон Радио Макс“ (продавачът на „Новините днес“). Радиогрупата има над 40 предавателя в страната.

Радио „Новините сега“, започна да излъчва програмата си през октомври 2017 г. на мястото на музикалното рок радио Star FM. То бе представено като първото talk радио с 24-часовата си програма, състояща се от новини и информационни предавания. „Новините сега“ е част от групата „Оберон Радио Макс“ към която са още радиостанциите: FM+, Fresh, Melody и ZRock. Радио Melody дълго време бе част от групата на bTV Radio, но от април миналата година излезе от портфолиото на медиата. От телевизията тогава обясниха, че то е отпаднало от групата тъй като не е било постигнато споразумение с линцензодържателя. С други думи, bTV е използвала честотата на радиото под наем и е плащала такса за това.

Вижте и

„Оберон Радио Макс“ е собственост на „Алмеа“ ЕООД, показва справка в Търговския регистър. Неин собственик и управител е Мартин Анев Илиев. Управители на „Оберон“ са Шинто Меламед и Васил Димитров – бившият изпълнителния директор на радиогрупата на bTV. Именно името на Димитров свързва радиогрупата с Красимир Гергов.През годините Димитров също е бил приеман за близък до Красимир Гергов. Първо, защото кариерата му започва през 1992 г. в рекламна агенция „Крес“ на Гергов, където работи като медия директор. А втората връзка е „Кантус фирмус“ АД. Васил Димитров е съсобственик и управител на дружеството. Днес в регистрите Гергов не присъства като акционер в дружеството, но през 2009 г. той бе проверяван от комисията по досиетата за връзки със службите на комунистическия режим именно като собственик на „Кантус фирмус“ АД заради „Класик ФМ радио“ АД.Едноличен собственик на капитала на телевизия Европа“ от юни 2017 г. е Добрин Иванов.

Той обаче влиза в телевизията с дял от 40% още през юли 2015 г. Останалите 60% се държат от „Бета 1“ АД управлявана от Станислав Горановски. Предишния собственик на медиата Емил Стоянов напуска поста си на председател на управителния й съвет през септември 2016 г., след като управлява телевизията 16 години.Името на Добрин Иванов се появи последно през лятото на 2017 г. около опита на държавата да национализира „Дунарит“. Неговата фирма „Дипи“ придоби от свързаната с Делян Пеевски Viafot Limited вземане от оръжейния завод, което няколко седмици по-късно продаде на синдиците на КТБ, срещу обещание да му бъде платено с активи на банката, които вече са били предлагани на търгове, но не се е намерил купувач. В края на миналата година по тази линия фирмата му придоби част от бившата сграда на КТБ на столичния бул. Цар Борис III.

Добрин Иванов преди години стана известен с амбициите си за строежи на Иракли. Той е собственик и на „Емона 2000“, която има бизнес със заведения и ресторанти и през 2016 г. е имала персонал от 78 души. Отчетът на дружеството е странен – то работи на огромна загуба: например за миналата година приходите са били 846 хил. лв., а разходите – 3.2 млн. лв., през 2015 г. постъпленията са 695 хил. лв., а разходите – 2 млн. лв. Компанията има активи за 23 млн. лв., като земята е оценена на почти 4 млн. лв., а незавършеното производство (вероятно сграда) – на 10 млн. лв.Иванов има връзка и с военния сектор, той държи 90% от „Трансмобил“, която участва в секторното сдружение на оръжейните фирми и за 2016 г. година има оборот над 50 млн. лв.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре