Емил РадевПонякога разминаванията в качеството на храните и напитките в Западна и Източна Европа са доста съществени. Например при безалкохолните напитки – използването на захар и използването на други изкуствени продукти, по-малкото количество какао в шоколада, използването на заместители, които не са натурални, които не са здравословни. Включително и в детските храни. Това коментира пред bTV евродепутатът Емил Радев. „В натуралните сокове тук 97% се използва концентрат, докато примерно в Германия те са 100% натурални“, посочи той. „Не стига, че е с по-ниско качество, с по-нездравословни продукти, оказва се, че и цената в Източна Европа е и значително по-висока, което вече няма логика.

И тук вече говорим за „Европа на две скорости“, говорим за двоен стандарт“, допълни той. „Точно заради това аз и моят колега Андрей Новаков предложихме нова програма на Европейската комисия за въвеждане на минимални стандарти в качеството на храните и напитките. Искаме първоначално да се отпуснат 300 000 евро и по този начин на практика да уеднаквим стандартите в Източна и Западна Европа и да покажем, че когато говорим за Обединена Европа, трябва да имаме обединение в стандартите.

А не това, което се случва – за съжаление по-бедната част на Европа да плаща по-скъпи храни и напитки и то с по-лошо качество“, заяви евродепутатът. „Искаме да се изработят минимални стандарти, така че, ако се използва захар в безалкохолните напитки, навсякъде да се използва захар, а не заместители, шоколадът да бъде с минимално съдържание на какао, а не то да бъде драстично по-малко в Източна Европа. Всичко това трябва да се разработи във времето, но това е начинът, защото, виждаме, натискът над Европейската комисия, който ние, депутатите от Източна Европа, дълго упражняваме, води до промени, но не толкова бързо“, обясни Радев.

Според него, мерките трябва да бъдат взети на ниво ЕС, защото български контролен орган трудно може да разследва и санкционира компания, продаваща в много страни и базирана в друга държава. „Може би потребителската култура не е достатъчно на ниво в Източна Европа, трябва ни още време, но ние трябва да си търсим правата. Да отстояваме да се храним с много по-здравословна храна, много по-качествена храна и, разбира се, цени, които са нормални за целия ЕС. Няма логика тук, където и икономически ситуация е по-зле, да се продават на по-високи цени тези продукти”, каза Радев.