Регионален етнографски музей (Пловдив) – Уикипедия https://bg.wikipedia.org/.../Регионален_етнографски_музей_(Пло... Translate this page Регионален етнографски музей в Пловдив е вторият по големина, в България, специализиран музей за етнография с утвърдена научно-образователна дейност и притегателен център за културен туризъм. Помещава се в Куюмджиевата къща – паметник на културата от национално значение

Регионален етнографски музей (Пловдив) сн. Любословие.БГ

Регионален етнографски музей в Пловдив е вторият по големина, в България, специализиран музей за етнография с утвърдена научно-образователна дейност и притегателен център за културен туризъм. Помещава се в Куюмджиевата къща – паметник на културата от национално значение

В Регионалния етнографски музей в Пловдив ще бъде представена изложбата “От Виена и Константинопол. Етнография на града”. Експозицията е подготвена съвместно с Регионалния исторически музей в Русе и е част от проявите в календара на Българското европредседателство.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Изложбата представя следосвобожденската действителност в големите български градове. Европейските културни влияния и модни тенденции достигат от Виена до Русе по Дунав, а до Пловдив – от Константинопол. В края на ХІХ в. двата града са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители.

Посетителите на експозицията ще научат с кого и с какво са се съизмервали нашите деди, как са започнали да устройват градовете и домовете си във възстановената българска държава, с какво са се развличали, с какво са се хранели и какви дрехи и аксесоари са носели.

Изложбата ще продължи до края на юни, след което домакин на експозицията ще бъде Историческия музей в Русе.