mediq-arestyt-na-karles-puchdemon-v-germaniq-ne-reshava-problemite-na-madrid-499733След като остави лидера на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон в ареста, германският съд ще трябва да определи до 60 дни дали в германското право съществуват престъпления, подобни на тези, за които е обвиняван в Испания, пише френският в. “Паризиен”.Елса Артади, депутатка от партията на Пучдемон, заяви в Twitter, че сепаратистът ще се противопостави на евентуално решение за екстрадиция, защото според нея Испания не гарантира справедлив процес.

Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел – Щефен Зайберт обаче определи Испания като “демократична правова държава” и подчерта, че съдилищата на страните членки на ЕС си имат доверие, отбелязва френското издание. Той припомни също, че според Мадрид Пучдемон и другите сепаратисти не са преследвани за политическите си идеи за независимост, а за конкретни нарушения.

Испанското правителство се задоволи да изрази задоволство от новината за ареста на сепаратиста , пише в. “Паризиен”. За Мадрид пряката полза от задържането на Пучдемон е, че поне засега той ще бъде принуден да мълчи, пише британският в. “Гардиън”. Докато сепаратисткият лидер беше на свобода, той можеше да използва уменията си като журналист и пропагандист, за да поддържа обществения интерес към въпроса за каталунската независимост.В същото време Каталуния все още няма правителство и няма особени перспективи за сформирането му. В опит да успокоят поддръжниците на Пучдемон, трите основни сепаратистки групи насрочиха за сряда пленарно заседание на регионалния парламент, на което депутатите трябва да гарантират правото му да стане президент на автономния регион.

Елса Артади заяви, че “трябва да работим, за да направим Пучдемон истински, а не символичен президент”.Колкото и да му се иска, испанският премиер Мариано Рахой не може да обяви каталунския въпрос за приключен, преди всичко, защото има нужда от подкрепата на петима баски националистически депутати за приемането на бюджета на централното правителство, отбелязва в. “Гардиън”. Те обаче отказват да го подкрепят, докато Мадрид не отмени действието на чл. 155 от испанската конституция, който задейства през октомври, за да поеме управлението на Каталуния.Действието на чл. 155 обаче може да бъде отменено само след встъпването в длъжност на ново каталунско правителство.

Изборите през декември миналата година обаче бяха спечелени от сепаратистите, поради което Каталуния продължава да бъде трън в петата на Мадрид. Всички са съгласни, че провинцията трябва да сформира регионално правителство възможно най-бързо, но тази перспектива продължава да изглежда все толкова далечна. Ако депутатите не успеят да се споразумеят до 22 май, ще бъдат произведени нови избори. Няма обаче гаранция, че те ще доведат до по-ясен резултат от предишните, вследствие на което Рахой може да бъде принуден да чака дълго одобрението на бюджета си, отбелязва в. “Гардиън”.