Мая МаноловаНад 81% от българските граждани очакват и искат да бъде приет закон за частния фалит. Закон, който да уреди несъстоятелността на физическите лица. Това е един огромен процент, който е и адекватен на огромния проблем, който имат българите със затруднението да плащат своите кредити – към банки, към фирми за бързи кредити, лизингови къщи, включително и битовите си сметки. Това коментира омбудсманът Мая Манолова пред БНТ.

“Числата са стряскащи – всеки трети български гражданин има кредит. 800 милиона лева са потребителските кредити, които имат проблем с обслужването и са отчетени като “лоши”. Първото и основно условие, за да влезе едно лице в процедура по гражданска несъстоятелност, е то да бъде свръхзадължено, коментира омбудсманът.

Манолова поясни, че предвид ситуацията в България, има смисъл ако гражданската несъстоятелност се разпростре и върху лицата предприемачи, тези, които извършват икономическа дейност, но не са регистрирани като търговци – това са всякакви свободни професии, но и физическите лица, потребители, които имат кредити, даже включително не могат да си плащат битовите сметки към Топлофикация, към ЕРП-тата, към ВиК, към мобилните оператори, всичко, което тегне върху бюджета на едно домакинство.

“България е последната европейска страна, която не е приела такова законодателство, а в Европа решенията са различни – в някои държави става въпрос за съдебна процедура, а в други специално създадени административни органи, които се занимават с гражданската несъстоятелност. Предвид необходимостта да се гарантира законосъобразно провеждане на процедурата, а също така и доверието в съда пред други органи, предлагаме органът, който ще се произнася да се съдът”, каза Мая Манолова.