безсъниеВ 3 часа тази нощ преминахме към лятното часово време и преместихме часовниците с един час напред. Към зимното часово време ще се върнем на 28 октомври.

.От астрономическа гледна точка преместването на стрелките  няма значение, но за хората ще са необходими няколко дни за адаптация, каза по БНР директорът на Националната астрономическа обсерватория “Рожен“ д-р Никола Петров.

Това е за удобство на хората, имало е икономически ефект някога назад във времето. Сега вече това до голяма степен не е сигурно – че има икономически ефект. За мен, в лично отношение, е по-важно да няма смяна на времето, каза той.

Според д-р Евтимия Средкова, която е мамолог и онкохирург, смяната на времето вреди изключително много на организма.  Тя смята, че е необходима национална позиция по въпроса и ако не се намери общо европейско решение, е добре, според нея, страната ни да проведе референдум да се сменя ли времето.

За по-бърза адаптация лекарката препоръча повече физическа активност с повече време, прекарано навън, и позитивно мислене.