Сега четете
Момчил Неков: Трябва да защитим традиционните български продукти

Момчил Неков: Трябва да защитим традиционните български продукти

nenkov momchilПремахването на националните регистрации ще лиши българските производители от възможността да ползват системата за международна регистрация, създадена с Лисабонската спогодба за закрила на наименованията за произход. Това каза в сутрешния блок на БНТ евродепутатът от ПЕС/БСП Момчил Неков .

Трябва тези хранителни продукти да отпаднат от Лисабонската спогодба и да бъдат защитени по европейската схема за качество на селскостопанските продукти, добави той.Вариантите са три: от 25-и януари ЕК е казала, че тя е дала възможност на България от 2007 г., нищо не сме направили по въпроса и от 25-и януари тя е казала, че ще наложи санкции, ако реално ние не ги премахнем от този регистър.

А премахнем ли от регистъра за Лисабонската спогодба означава, че продуктите ни вече не са защитени и например гърците могат да подадат заявление за подобен продукт и всяка държава членка е длъжна да следи дали няма имитиращи продукти и ние ако искаме после да подадем заявление за българско кисело мляко, гърците могат да ни кажат: „не“, заяви евродепутатът.Втората възможност е да продължим да ги защитаваме, но да плащам е глоби между 15 и 40 хил. евро на ден, обясни Неков.

Вижте и

Изпратил съм запитване как се изчисляват тези глоби, добави той.Третият вариант е да си защитим продуктите. Производителите трябва да подадат заявление към Министерството на земеделието. Държавата може да направи информационна кампания, защото държавата трябва да плаща глобите, каза още Момчил Неков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре