Сега четете
Паметникът на Бузлуджа – сред най-застрашените културни обекти в Европа

Паметникът на Бузлуджа – сред най-застрашените културни обекти в Европа

Паметникът на Бузлуджа - сред най-застрашените културни обекти в Европа

Европейската организация за опазване на културното наследство в Европа „Европа ностра“ и Институтът на Европейската инвестиционна банка обявиха най-застрашените обекти на културното наследство в Европа за 2018 година. Сред тях попада и паметника на Бузлуджа.

Паметникът на връх Бузлуджа попада след 7-те най-застрашени обекта. Тези бисери на европейското културно наследство са в огромна опасност, някои поради изоставяне или неадекватно развитие, други поради липса на експертизи или ресурси, посочват от организацията.

Другите най-застрашени паметници са: следвизантийските църкви в Москополе и Виткук в Албания, историческият център на Виена в Австрия, манастирският комплекс Давид-Гареджа в Грузия, казиното Констанца в Румъния, гръцкото сиропиталище Принкипо на Принцовите острови в Турция и фабриката за лед Гримсби във Великобритания.

Предстои през следващите месеци експерти от „Европа ностра“ и Института на Европейската инвестиционна банка да посетят тези 7 обекта. Предвидено е и активистите да се срещнат с основните заинтересовани страни с цел да предоставят технически съвети и да се уточнят възможните източници на финансиране.
До края на годината специалистите ще формулират осъществими планове за действие за избраните обекти.

„Настоящата Европейска година на културното наследство предоставя идеална рамка за стартирането на четвъртия списък на „7-те най-застрашени“ обекта. Актуалната оценка показа впечатляващ напредък с редица от обектите, избрани до момента, и доказа капацитета на инвестициите в културното наследство, който може да генерира многобройни ползи, особено на социално-икономическо равнище. Затова се надяваме, че благодарение на комбинацията от държавна и частна подкрепа, обектите, включени в новия списък, ще бъдат спасени за бъдещите поколения.“ Това посочва деканът на Института на Европейската инвестиционна банка Франциско де Паула Коело.

Вижте и

Припомняме, през 2011 г. Първото правителство на ГЕРБ прехвърли безвъзмездно паметника на Бузлуджа на БСП. През изминалата 2017 година червените обявиха, че имат готовност да ремонтират паметника.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре