Сега четете
Паметната плоча на Пламен Горанов

Паметната плоча на Пламен Горанов

29177999_1983525491675348_1829977026707062784_nНаскоро се навършиха пет години от самозапалването на Пламен Горанов, който поведе протестите срещу монополите и градската управа във Варна през 2013 г. Той се превърна в техен символ. Затова и от дълго време съществува идеята за негова паметна плоча пред Община Варна, където се самозапали в знак на протест.За тази инициатива вече има събрани подписи, но те трудно преминават през офисите на варненската администрация. За да разберем малко повече за това, се свързахме с Милена Пехливанова, която е част от гражданската инициатива, бореща се за реализирането на паметната плоча.

Пробужда ли се отново интересът към паметта на Пламен Горанов?Определено! Всяка година има раздвижване около 20-ти февруари и хората си го припомнят. Но сега има едно по-сериозно отношение и по-голямо оживление, защото има готов проект за паметната плоча, която искаме да се постави пред Община Варна. Има постигнато съгласие сред всички инициатори как да изглежда самата плоча. А скоро предстои пресконференция, на която да се обяви това и да се постигне по-голяма гласност. Както и да се внесе вече готовият проект в общината и да се осъществи в крайна сметка идеята пет години по-късно.Помага ли местната власт на вашата инициатива?Няма такива индикации. Определено не им харесва идеята. От една година има внесена гражданска подписка по проекта. От една друга организация също има подаден проект също от една година.

Винаги ни уверяват, че нещата са задвижени, но всъщност няма никаква инициатива от тяхна страна и се налага да позасилим натиска.През какво трябва да се мине, за да се реализира идеята?Вече е въпрос на технически детайли. Трябва да получим разрешение с точни технически параметри, които общината би разрешила. Имаме готовност и на стената , и на земята, където се случи всичко и където беше грамадата на проклятието от струпани камъни. Всичко се свежда до технически подробности, през които при добро желание от Община Варна бързо би се преминало.След протестите нещо променили се?Нищо, за голямо съжаление!

Вижте и

Лошите практики в общината си продължават и още повече се циментират. Все едни и същи фирми получават големите парчета от обществените поръчки. Нищо не се е променило и дори става по-трудно. Чрез по-будно гражданско общество, ясни и точни искания можем да постигнем целите си и да сме доволни като граждани. Защото с мълчание и чакане не можем да очакваме някой да се съобрази с нас. Особено във Варна гражданското общество доста се смали след големите протести. И една паметна плоча на Пламен Горанов, която да стои там и да напомня на граждани и управници за събитията отпреди пет години, би съхранила спомена и емоцията от тях.е на 21 години. Роден във Варна и изучава журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Интересеува се основно от театър, история и футбол. От време на време се задълбава и в други временни интереси.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре