Сега четете
Румен Радев: Отношенията ни с Русия трябва да вървят напред

Румен Радев: Отношенията ни с Русия трябва да вървят напред

ruskite-medii-syshto-komentiraha-izbora-na-rumen-radev-412955Връзките ни са живи, особено в чисто човешки, емоционален, културен план и ако щете, на религиозно равнище, но в политически и икономически план нашите връзки бяха накърнени по време на прехода, заяви държавният глава в интервю по телевизия ‘ Россия 24’.

Руската държавна телевизия „Россия 24“ излъчи интервю с президента Румен Радев в предаването „Формула власти“, чийто водещ е известният рускижурналист Михаил Гусман. Гусман е и първи зам.генерален директор на ТАСС. Интервюто е направено на 3 март на „Дондуков“ 2.

Еврофилия не трябва да бъде равнозначно на русофобия, е ключова фраза от интервюто на президента за руския тв канал. „Връзките между нашите народи са живи, особено в чисто човешки, емоционален, културен план и ако щете, на религиозно равнище, но в политически и икономически план нашите връзки бяха накърнени по време на прехода. Мисля, че нашите отношения трябва да се развиват и да вървят напред“, казва още президентът.

Интервюто започва с кадри от паметника „Рождество Христово“ в Шипка, като събира в себе си репортаж от празника. Водещият подчертава благодарността на българския народ към руските освободители и показва паметници, посветени на загиналите руски войници, както и улици, кръстени на руските пълководци.

Репортажът прави обзор на отношенията ни в миналото до днес, напомня, че първи българите са приели християнството, покръстени от цар Борис Първи, показва красотите на България като туристическа дестинация, а накрая Гусман не крие комплиментите си към военния летец, който е станал президент на България. Радев е показан да пилотира, докато водещият изрежда неговото майсторство в небето.

Гусман пита Румен Радев как така е решил от военен летец-изтребител да се хвърли в политиката, на което Радев отговаря: „Професията на военния летец е невероятна. Авиацията е любов за цял живот. Това е уникална професия. Тя изисква пълна физическа, интелектуална и психическа концентрация. Но тези качества трябват и в политиката“. После Радев прави паралела – че докато по време на въздушен бой важи рицарският кодекс, той невинаги се спазва в политиката.

Вижте и

Политиката не трябва да попада в ръцете на непочтени хора, казва още в интервюто българският президент.
На финала Радев изпълнява молбата на водещия да отправи ключови пожелания на руски към телевизионните зрители на „формула власти“. Българският президент го прави и отбелязва: „Между нашите народи има много дълбоки връзки“, като пожелава поколенията да ги запазят и развиват.з

***

Михаил Гусман е един от водещите руски журналисти – международници. Роден през 1950 г. в Баку, той е завьршил Института за чужди езици в Баку и политически науки в Академията за обществени науки в Москва. Работил е в Комитета на младежките организации на СССР като директор на Генерална дирекция по международно информационно сътрудничество „Инфомол“, а от 1995 г. е в руската държавна телеграфна агенция ТАСС, където от 1999 г. до днес е първи заместник-генерален директор. Носител на званието „Заслужил работник от сферата на културата на Русия“ и на Държавна премия на Руската федерация.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре