Coca-Cola-Classic-Wallpaper-Най-популярната газирана напитка „Кока-кола” започва да се продава в бутилки на 12 март 1894 г., а първите кенчета се появяват през 1955 г. Днес питието е предлагано по целия свят и е една от най-известните и продавани търговски марки света.

Кока-колата е създадена през XIX век от американеца Джон Пембъртън, който я замисля като лекарство, продавано без рецепта. С помощта на добре планирана рекламна стратегия, напитката се превръща във водещ продукт на световния пазар за безалкохолни напитки през XX век. Кока-колата продължава да е на челно място и през XXI век.
В наши дни кока-колата се произвежда като концентриран сироп, който се доставя на множество франчайзингови фирми за бутилиране, разпространение и продажба.

Кока-колата е създадена в Кълъмбъс, Джорджия, като Джон Пембъртън прави кокауайн – комбинация от вино и кокаин, наречена кока с френско вино на Пембъртън. В началото тя е продавана като лекарство срещу главоболие по пет цента на чаша в автоматите за газирани напитки, които стават популярни в САЩ по това време. След забраната на алкохола в Джорджия през 1886 г. виното в рецептата е заменено с безалкохолен сироп.

Жаклин Цочева поема връзките с обществеността на Кока Кола за България