Сега четете
Моделът, мафията и убийците – последното разследване на убития словашки журналист

Моделът, мафията и убийците – последното разследване на убития словашки журналист

c20507e3e24ed0684c2f209e6ae6f943Словашките журналисти останаха шокирани от новината, че телата на колегата им Ян Куциак и неговата годеница Марина Куснирова, и двамата на 27 години, са били открити миналата неделя в дома им, който са купили наскоро. И двамата са убити с по един изстрел. Най-високопоставените политици в Словакия наскоро станах обект на критика заради открито изразяваната им враждебност към независими журналисти, но досега в тази страна журналист не беше плащал с живота си за това, по което работи.Полицията съобщи, че двойката е била убита от един или повече професионални убийци и че смъртта им вероятно е била отмъщение заради разследване на Куцияк.

Словашките медии спекулираха, че младият Куциак може би е бил ликвидиран от местен бизнесмен, който го е заплашвал преди това, или от корумпирани правителствени служители.Към момента за двойното убийство са задържани седем души. Според полицията то е извършено от един или повече професионални убийци. Куциак е застрелян с един куршум в гърдите, а приятелката му – с куршум в главата.Според Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) причината може да се търси в последните разследвания на 27-годишния журналист, по които той работи с Чешкия център за разследваща журналистика и Проекта за разследваща журналистика в Италия.Оказва се, че Ян е разнищвал много по-опасна тема, отколкото се предполагаше в началото.

Той е разследвал връзките на управляващите в Словакия с Ндрангетата – най-силната и най-опасната мафиотска организация в Италия.“Ндрангета има доминираща позиция на пазара за кокаин в Европа и играе важна роля в много други престъпни дейности, включително трафик на оръжия, измами, злоупотреби с публични средства, корупция, изнудване и престъпления срещу природата“, според Европол.Куцияк и колегите му не успяват да довършат разследването, но OCCRP публикува разкритията сега, за да предотврати евентуални посегателства срещу други журналисти, работещи по темата.Всичко започва с едно име в документ за регистрация на фирма: Антонио Вадала. Той е съдружник на Мария Трошкова, модел, а по-късно бизнес дама – и асистентка на словашкия премиер Роберт Фицо. Твърди се, че тя му е любовница.Фамилията Вадала от южната част на Италия за пръв път се появява в словашкия бизнес през 2002 г.

А през 90-те друго семейство от Калабрия – Рода, се мести в централноевропейската държава.Двете фамилии формират общ бизнес и в крайна сметка източват европейски структурни фондове, предвидени за субсидии за развитие на земеделието.Вадала вероятно произлизат от градчето Бова Марина, а Рода – от съседния Кондофури. Тези населени места са центрове на територията на три клана от Ндрангетата – Вадала, Иамонте и Галициано.

Репортерите са поразени, че в Словакия името на фамилията остава същото, но до убийството на Ян не успяват да потвърдят връзката между италианските Вадала и словашките им съименници.Двете семейства влагат милиони в земеделски бизнес. Днес притежават активи за близо 100 милионадолара.След рухването на Съветския съюз и поддържания от него социалистически блок, границите на централноевропейските страни се отварят, а това значи нови възможности за организираната престъпност в Италия, пише чешкият криминалист Петр Купка.

Братята Антонио и Диего Рода идват в Словакия през 90-те и започват свой бизнес в градчето Михаловице, близо до границата с Унгария. Семейството притежава 19 компании. Според изявления на Диего пред словашки медии, той притежава поне три (червени) ферарита. А работниците във фирмите се оплакват, че заплатите им се бавят с месеци.

По официални данни почти всички компании на братята дължат данъци на словашката хазна и отказват да плащат пенсионни и здравни осигуровки на работниците си.Семейството има връзки с Ндрангетата. През 2007 г. един от четиримата братя – Пиетро, е разследват от дирекция “Антимафия“ на региона Калабрия за връзки с мафията. Според прокуратурата той е замесен в трафик на добитък. Живи крави са транспортирани нелегално от Словакия до кланици на семейството.

По този начин се избягва плащането на мита и данъци, както и здравните регулации. Освен това местни месари са изнудвани и заплашвани, сочи още разследването. Пиетро Рода е осигурявал фалшивите сертификати за произход на добитъка, с които те са минавали през проверките.По време на процес през 2010 г. обаче обвиненията са намалени от връзки с мафията на съучастие в престъпление и Пиетро Рода е осъден на пет години затвор, макар да не е ясно колко от тях е излежал.

Три години по-късно той отново е арестуван, този път по обвинения в пране на пари. През 2014 г. обаче Върховния съд на Италия отсъжда, че няма достатъчно доказателства за връзките му с Ндрангета и той е освободен.След като пристигат в Италия, Вадала започват да развиват бизнеса си в същия регион като Рода.

В град Михаловице те основават първата си компания за производство на месо “Бовинекс Европа“. Двете фамилии започват да инвестират и в други компании. Фермите им се разполагат на територия от над 120 квадратни километра. Отглеждането на добитък носи на Вадала и Рода повече от 13 милиона евро субсидии от ЕС чрез словашкото министерство на земеделието.Поне веднъж Антонио Вадала е бил хващан в измами от словашките власти. Той подправя документи, според които притежаваната от една от фирмите му земя е осем пъти по-голяма от реалното.

Вижте и

Това му носи 120 000 евро повече субсидии.Освен това в момента тече дело за данъчна измама, в което Вадала е замесен.Брат му Себастиано пък заплашва местен фермер с пистолет и подпалва трактора му, защото отказва да напусне земята, която е наел от Себастиано. Заради липса на доказателства италианецът е оправдан.“Бовинекс“ печели огромна европейска субсидия за добив на зелена енергия с проект за соларни панели. Веднага след това лицензът е продаден за огромна печалба и компанията излиза от бизнеса с екологични енергийни източници.Непозната досега фамилия с връзки с калабрийската мафия привлича вниманието на репортерите наскоро.

През 2012 г. мъж на име Пиетро Катропа се появява в документите на някои от фирмите на Вадала в Словакия. Едва няколко месеца по-рано срещу бащата на Пиетро – Данте, започва разследване от калабрийската агенция „Антимафия“ за връзки с клана Вадала от Бова Марина.Преди това като служител в местната община, Данте информира Ндрангета за предстоящи операции срещу членове на групировката, пише в присъда, произнесена през 2011 г. Може би това е потвърждението на връзката между италианските и словашките Вадала, които Ян и колегите му са търсели.Фамилията Катропа обаче доказва и друга ключова за разследването връзка.

През 2016 г. Пиетро Катропа купува частна охранителна компания от Славомир Ясан. Баща му Вилиам е бивш депутат в словашкия парламент и директор на Държавната агенция за сигурност. Именно негова асистентка е бившата моделка Мария Трошкова и той я представя на премиера Роберт Фицо.Ясан и Троскова подават оставки след убийството на Ян Куцияк. Дали някое от действащите лица в тази заплетена мрежа е отговорно за убийството на журналиста, все още не е ясно. Надеждата на колегите му остава, че отговорните все пак ще бъдат наказани.

Luboslovie.bg/pan.bg/mediapool.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре