politicoТрима високопоставени политици от Словакия подадоха оставка след убийството на журналист, разследващ обвиненията в корупция срещу лица, приближени до министър-председателя Роберт Фицо, предава Politico цитиран от ИА Фокус.

Политиците са словашкият министър на културата Марек Мадярич, както и двама души, споменати в черновата на последната статия на убития репортер – главният държавен съветник Мария Трошкова и председателя на съвета за сигурност на републиката Вилиам Яшан.Журналистът Ян Кучияк бе открит мъртъв в дома си, заедно с годеницата си в неделя.

Последната статия на журналиста сочи, че редица италиански бизнесмени, живеещи в Източна Словакия са имали връзка с калабрийската мафия „Ндрангета“ и с Трошкова и Яшан.Мадярич заяви, че ще подаде оставка като министър на културата, защото „не може да се примири с факта, чежурналист е убит по време на мандата ми“.

Трошкова и Яшан съобщиха в общо заявление, че опитите „на някои политици и медии да свържат нашите имена с тези отвратителни престъпление“ са неприемливи. Те допълниха, че подават оставка, за да не може имената им да бъдат използвани в политическата битка срещу министър-председателя Роберт Фицо.